Doeken tegen geluidsoverlast camping Solar en omwonenden

Print
Doeken tegen geluidsoverlast camping Solar en omwonenden

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Er komen extra maatregelen tegen geluidsoverlast tussen de camping van Solar en de nabijgelegen huizen. Het gaat om zogeheten 'noice control barriers', zwarte geluidsabsorberende doeken die tegen hekken worden gehangen.

Ze worden doorgaans gebruikt om geluidshinder op bouwplaatsen te verminderen, omdat ze snel te installeren zijn. 

Zeventig doeken
Bij Solar komen zeventig doeken tussen de camping en de nabijgelegen woningen over een lengte van pakweg tweehonderd meter. Voor de buitenwacht vallen ze nauwelijks op, omdat zowel het festivalterrein als de camping toch al omheind is met hoge hekken met zwart plastic. Projectleider Dennis Behlau van Solar beaamt dat het geluidsscherm er dit jaar voor het eerst komt "op verzoek van en in goed overleg met één van de omwonenden. Dat is na de informatiebijeenkomst met de buurt onlangs afgesproken."

Hij benadrukt dat de maatregel niet betekent dat de volumeknop op de podia op de camping omhoog kan. "De schermen zijn louter bedoeld om de geluidshinder die omwonenden nog ervaren zo veel mogelijk te weg te nemen." Die klaagden in het verleden vooral over de camping, waar het feest tot half twee 's nachts doorgaat. Op het festivalterrein zelf eindigt de muziek om elf uur. Voor beide terreinen gelden strenge geluidsnormen over het maximaal aantal decibellen dat bij woningen geproduceerd mag worden. Het zijn met name de paar woningen die vlakbij het campingterrein liggen, die nog steeds overlast ervaren.

Overlast beperken
Wat de nieuwe maatregel organisator Extrema kost, wil Behlau niet kwijt. "Maar als hiermee de strijdbijl met de buurt voor eens en altijd begraven kan worden, zou dat te gek zijn." Behlau doelt op de rechtszaken die een aantal bewoners van de Roermondse Weerd de afgelopen jaren voerde tegen de vergunningen van de gemeente. Die zag zich daardoor genoodzaakt het festival de duimschroeven aan te draaien. Volgens Behlau doet Solar er tegenwoordig alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

De organisatie is inmiddels met de opbouw begonnen. Het festival is van donderdag 2 tot en met zondag 5 augustus. Grote namen zoals Ronnie Flex, Broederliefde en Frenna passeren de revue.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →