Bewoners Maastrichts plein blijven klagen over overlast hangjeugd

Print
Bewoners Maastrichts plein blijven klagen over overlast hangjeugd

Afbeelding: Rob Oostwegel

Scheurende scooters bij nacht en ontij; harde muziek, geschreeuw, rondslingerend afval, verbaal geweld en regelmatig een vechtpartijtje. De ergernis bij de bewoners aan Plein 1992 in Maastricht over groepen hangjongeren loopt hoog op.

'De gemeente doet niets', is de teneur van veelal anonieme e-mails die ook bij De Limburger binnen komen.

Vast patroon
Opmerkelijk is dat bij een rondgang langs de woningen vrijwel niemand wil praten over wat er op het plein speelt. De paar bewoners die dat wel willen, doen dat in vrijwel alle gevallen alleen maar wanneer ze anoniem mogen blijven. Hun namen hangen immers buiten aan de gevel naast de deurbellen. Ze zijn bang voor represailles. "De avonden verlopen via een vast patroon. Eerst verzamelen ze zich en dan beginnen ze elektronische muziek te maken", vertelt een bewoner van La Résidence. "Dan volgt het geknal van voetballen. De sfeer wordt dan steeds baldadiger."

De werkgroep Overlast laat per mail weten: 'We zien ze constant, soms al van in de namiddag tot diep in de nacht. Ze lijken Plein 1992 te beschouwen als hun permanente woon- en recreatieplek waar ze geen enkele rekening hoeven houden met anderen.' Een andere bewoner stelt dat het woongenot op Plein 1992 er sowieso op achteruitgaat. "Wanneer gaan ze nu eens iets doen aan al die fietsen voor de Albert Heijn?"

Galm
Plein 1992 is een druk plein. Centre Céramique ligt er, de Bordenhal, meerdere horecagelegenheden met terrassen en een aantal winkels. Bovendien is het dé doorgang van Céramique naar de oude binnenstad en vice versa. En helaas is het plein zo ingericht dat alle geluid inderdaad flink galmt tussen de gevels. Een bewoner trekt het vergelijk met  Meerssen. Die gemeente kondigde na langdurige overlast een samenscholingsverbod af voor jongeren in het Proosdijpark en later voor het stationsplein in Bunde. "Als ze zelfs daar een samenscholingsverbod voor elkaar krijgen, waarom dan niet hier?" Op die vraag kon de gemeente Maastricht donderdag geen antwoord geven. Maar dat er niet wordt gehandhaafd is volgens een woordvoerder en de politie absoluut niet waar.

Regelmatig wordt er zowel te voet als per scooter en zelfs met de auto gesurveilleerd. "Er zijn dit jaar acht officiële waarschuwingen uitgedeeld. Er zijn ook acht verbalen opgemaakt. Voor niet toegestaan scootergebruik en openbaar alcoholgebruik." De gemeente benadrukt  dat de klachten bekend zijn. "Maar er zijn dit jaar maar negen formele meldingen binnengekomen." Jongerenorganisatie Trajekt is inmiddels betrokken bij het vinden van een oplossing. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →