Dumoulin hoopt op Yates-moment bij Thomas

Print
Dumoulin hoopt op Yates-moment bij Thomas

Tom Dumoulin op archieffoto. Afbeelding: ANP

Tom Dumoulin staat vrijdag voor de schier onmogelijke opgave om tijd terug te pakken op geletruidrager Geraint Thomas.

De Maastrichtenaar moet in de 200 kilometer lange Pyreneeënrit over onder meer over de Col d'Aspin, Col du Tourmalet en Col d'Aubisque 1.59 minuut goedmaken op de Brit.  

Heet
"Ik heb de vlakke en rustige etappe van donderdag gebruikt om na te denken over de tactiek. Ik heb een beetje zitten mijmeren over welke tactieken de andere ploegen hebben en hoe wij daar op in kunnen spelen”, zei Dumoulin na afloop in Pau. De rit was een niemendal, die eindigde in een massasprint: "Het was alleen drukkend warm, erg vochtig. Het was net alsof we in Azië aan het koersen waren."

Verstand
Zelf is hij niet van plan een alles-of-niets-poging te doen. "Ik ga geen stomme aanval plaatsen, waardoor ik ook het podium kan verspelen. Ik wil Thomas testen en aanvallen waar het kan, maar wil ook mijn tweede plek beschermen. De kans dat ik de Tour kan winnen is erg klein.” Over zijn eigen tactiek wilde de Limburger weinig kwijt: "Dat zien jullie vanzelf.”

Yates
De Maastrichtenaar blijft hopen, net als donderdag, op eindwinst. "Thomas is een beetje beter dan ik. Niet belachelijk veel, maar een klein beetje. Simon Yates was in de Giro lange tijd veel beter, maar ook hem heb ik aangevallen. En dat ga ik bij Thomas ook doen.” Maar of Dumoulin ook echt denkt dat de Sky-renner een Yates-moment krijgt: "Nee, ik verwacht van niet.”