Nog een etmaal puffen

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Een zomer vrijwel zonder regen, volop zon en temperaturen waarmee we makkelijk kunnen wedijveren met de gebruikelijke vakantielanden rondom de Middellandse Zee; toch blijft het weer – dankzij een heuse hittegolf - gespreksthema nummer één.

Vrijdag 27 juli wordt het hoogtepunt van drie dagen tropisch weer in Maastricht en omstreken. Na de 35 graden van woensdag en een graadje meer op de donderdag gaat het maximum van deze hittegolf de 37 misschien wel de 38 graden aantikken. Wie vrijdag naar de vismarkt gaat: een koeltas meenemen is geen overbodige luxe.

Zijn de eerste ochtenduren van deze hittegolf periode in de buitenlucht nog redelijk aangenaam. Kruip de zon naar zijn hoogste stand en breek het middaguur aan dan wordt het in de straten en pleinen van Maastricht erg warm. Heet is misschien wel het juistere woord. Een terrasje pikken is niet echt een optie. De buitenzitplaatsen van de horecabedrijven, zeker daar waar de zon vrij spel heeft, blijven dun bezet.

Vanaf komend weekend wordt het weer ‘gewoner’ warm in Maastricht en omgeving. Tenminste dat melden de weerstations. Zaterdag moet serieus gedacht worden aan buien. Weersite Weeronline schat die kan in op 75 procent. Met een graadje of tien (27) koeler ten opzichte van vrijdag moet dat voor veel mensen een verademing betekenen.

Voor de komende 24 uur blijft het evenwel vooral goed voor jezelf zorgen. Water drinken, een stormparaplu als parasol, een cowboyhoed op het hoofd en flesjes drinken inpakken met ‘zilver papier’ zijn goede maatregelen. Een ventilator meenemen is, bij gebrek aan stroom onderweg, toch vooral veel sleepwerk.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →