Immuuntherapie geeft longkankerpatiënt nieuwe hoop

© iStock

Hoop voor longkanker­patiënten. Begin 2019 kan een groot aantal van hen in aanmerking voor immuuntherapie komen. 70 procent van hen is na een jaar nog in leven, veel meer dan vroeger.

Hennie Jeuken

Immuuntherapie komt begin 2019 beschikbaar voor longkanker­patiënten. Daarmee neemt hun overlevingskans fors toe. In Nederland hebben 12.000 mensen longkanker, in Limburg circa 1000. De helft van de longkankerpatiënten heeft bij ontdekking al uitzaaiingen.

StandaardDe meesten kunnen vanaf begin 2019 hopelijk immuuntherapie krijgen, aldus longarts-oncoloog Gerben Bootsma van het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen. "Deze therapie gaat straks tot de standaardzorg behoren voor bijna alle patiënten met longkanker. Kennis over kanker en ons immuunsysteem neemt sterk toe en door nieuwe behandelcombinaties krijgen meer mensen een goede uitkomst. We hopen dat de ziekte chronisch wordt”, zegt Bootsma.

In tegenstelling tot chemo en bestraling richt immuuntherapie zich niet op de tumor, maar juist op het actief maken van het eigen afweersysteem, dat vervolgens zelf kankercellen te lijf gaat en vernietigt.

CentrumIn Nederland bieden nu 35 medische centra dit soort behandelingen aan. In Limburg zijn dat het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Zuyderland. Sinds een aantal maanden heeft ‘Sittard-Geleen’, als eerste in Nederland, een speciaal immuno-oncologiecentrum, waar medisch en verpleegkundig specialisten van verschillende disciplines op één polikliniek samenwerken.

Vanaf 2012 behandelt het Zuyderland patiënten (in de oncologie) met immuuntherapie. Gestart is met melanoompatiënten.

Sinds 2016 zijn er ongeveer 130 mensen met longkanker behandeld. Deze twee groepen zijn het gevoeligst voor deze therapie. Maar ook mensen met nier-, borst-, eierstok- of blaaskanker worden hiermee behandeld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee