Inwoners Stein krijgen toch jodiumpillen toegestuurd

Print
Inwoners Stein krijgen toch jodiumpillen toegestuurd

Jongeren onder de 18 in een straal van 100 kilometer en volwassenen onder de 40 die minder dan 20 kilometer van een kerncentrale wonen krijgen jodiumtabletten. Afbeelding: Mischa Keijser

Stein - Inwoners van Stein kunnen alsnog jodiumtabletten krijgen. Na enkele loze beloften van het Rijk nemen gemeente en de veiligheidsregio nu zelf de distributie voor hun rekening.

Liefst drie op de vier Steinse gezinnen wachtten vorig jaar vergeefs op de jodiumpillen die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het vooruitzicht had gesteld. Dat concludeerde raadsfractie DOS na een eigen enquête op Facebook. Het gaat om pillen die kinderen tot achttien jaar moeten innemen om hun schildklier te beschermen na een calamiteit met radioactief materiaal in de kerncentrale in Tihange (B).

Klachten
Het Steins college vond met DOS dat het Rijk toezegging moest nakomen. Dat dit niet consequent gebeurd was, wisten B en W al in oktober 2017. De gemeente had meldingen van burgers die de tabletten niet gekregen hadden. Verzending was vertraagd en zou alsnog plaatsvinden, liet het ministerie weten. Stein meldde dat de burgers. Twee maanden later trok de gemeente na klachten opnieuw aan de bel in Den Haag, waar werd meegedeeld dat de distributie afgerond was en burgers ze via internet alsnog konden aanvragen. Ook dat maakte Stein bekend maar levering bleef weer uit.

Burgemeester Marion Leurs-Mordang besprak de zaak vervolgens vorige maand in bestuurlijk overleg van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL). Daar werd afgesproken de levering zelf af te handelen.

Oproepen
Op 2 augustus verspreidt de gemeente oproepen via de site, sociale media en een weekblad. Wie zich voor 8 september meldt, krijgt de pillen thuisbezorgd. Volgens een woordvoerder van VRZL is Stein de enige gemeente in Zuid-Limburg waar dit gebeurt na klachten.

Hetzelfde speelde recent in Midden- en Noord-Limburg, waar ook op honderden adressen tabletten nooit werden bezorgd. De veiligheidsregio wist daarvan en regelde extra doosjes pillen, met het verzoek aan gemeenten dit niet aan de grote klok te hangen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →