Bloedhete avond krijgt concurrentie van bloedmaan

Print

De bloedmaan in september 2015 boven de Cannerberg Afbeelding: Laurens Bouvrie

Behalve dat het vrijdagavond nog lang bloedheet zal zijn kan – bij een heldere hemel – vanaf een uur of tien vanavond genoten worden van een zogenaamde bloedmaan.

De volle maan komt vrijdag op vanuit het zuidoosten. Vrijdag 27 juli zal sprake zijn van een totale maansverduistering. Die situatie zorgt er voor – zoals ook in september 2015 (foto) dat de maan rood gaat kleuren. Dat komt omdat op de maan een kleine twee uur lang geen direct zonlicht schijnt. Bij dit fenomeen staan zon, aarde en maan exact op één lijn.

De bloedmaan in hartje zomer heeft als nadeel dat bij aanvang nog veel ‘daglicht’ is.  Rond tien voor half elf vanavond (exacte tijd 22.22 uur) bevindt de maan zich het diepst in de aardschaduw. Het best is het schouwspel te zien even buiten de stad. Vanaf de Cannerberg bijvoorbeeld. Daar is het stukken donkerder dan in de stad en daardoor het contrast groter.

Een kwartier na middernacht is de verduistering van de maan compleet voorbij en krijgt het hemellichaam weer zijn witte gloed.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →