Recordaantal buitenbranden dit jaar

Print
Recordaantal buitenbranden dit jaar

Afbeelding: ANP

Het aantal buitenbranden stijgt met de hitte tot recordhoogte. Er zijn nu al meer meldingen dan in heel 2017.

Deze maand neemt de piek enorme omvang aan: er kwamen in juli maar liefst 1143 meldingen binnen, in 2017 waren dat er nog 187.

Analyse
Dit blijkt uit cijfers en een analyse van Alarmeringen.nl over bos- heide- en andersoortige buitenbranden. In 2018 kwamen tot nu toe 1920 meldingen binnen, in heel 2017 waren dat er 1654. De Oldebroekse Heide op de Veluwe wordt volgens de site momenteel het zwaarst getroffen, met vijftig meldingen dit jaar. Dat weet ook de woordvoerder van de lokale brandweer, die gisterenmiddag te druk was om te kunnen praten over de grote drukte. "We hebben te maken met een grote brand, dat gaat nog wel een aantal uren duren.”

Kijk op de kaart hieronder waar de afgelopen maand natuurbranden woedden.

Toch laten ze zich ook op de Veluwe niet gek maken. Branden worden zo snel mogelijk aangepakt, vanuit de lucht vinden controles plaats om vuur zo snel mogelijk op te sporen. Die controles blijven de komende weken plaatsvinden: vroeg ingrijpen is essentieel, want de droogte zorgt er niet alleen voor dat vuur sneller ontstaat, maar ook dat het extra snel om zich heen kan grijpen. Omdat water niet overal opgepompt kan worden, zijn ook daarvoor voorzieningen getroffen, bijvoorbeeld door wagens in te zetten die extra water mee kunnen brengen.

Herstel
Hoewel bijzondere, kleine dierenpopulaties door een brand zomaar ernstig in de knel kunnen komen, is de natuur ook best veerkrachtig. Boswachter Thomas van der Es: "Een heideterrein kan zich enorm snel herstellen. Voor kleine populaties die toch al bedreigd zijn, kan de klap fataal zijn. Bij andere dieren zijn de effecten vaak alleen op de korte termijn voelbaar, bijvoorbeeld doordat vogelnesten verbranden, waardoor jongen niet kunnen uitvliegen.’’

Toch moeten Van der Es en zijn collega’s concluderen dat de hoog opgelopen temperaturen hun niks positiefs opleveren. "Uiteindelijk doet de lange droogte niets goeds voor de natuur, zeker niet in een land van gemiddelden zoals Nederland.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →