Deze Limburgers zien tijdens hun werk geen zonlicht

Print

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Hoogzomer. Hoge temperaturen, volop zon. Heerlijk als je vrij hebt, balen als je moet werken. Maar kop op, jij ziet de zon in elk geval nog schijnen. De volgende vier Limburgers zeggen elke werkdag letterlijk dag tegen het (dag)licht.

Wie: Bram Jansen (22)
Uit: Horn
Beroep: servicemedewerker Foroxity-bioscoop, Roermond
Sinds: 2014

Bioscoop of thuis voor de buis?
"De bios. Ik kijk op mijn werk meer films dan thuis. Krijg alle nieuwe films en trends mee. Thuis ben ik vooral bezig met sporten en studeren.”

Licht of donker?
"Op een niet-werkdag het liefst licht. Dat het donker is in de bios vind ik niet erg. De sfeer is heel fijn. Bezoekers komen voor een leuke tijd, hebben goede zin. Daar word ik ook vrolijk van. En weet je wat relaxed is? Na een avond werken, zo rond 1.30 uur, in het donker over de Maasbrug van Roermond naar Horn fietsen.”

Pet of zonnebril?
"Een zonnebril. Dat ziet er cool uit. En je hebt ’m echt wel nodig als je buitenkomt vanuit de bios. Wow, wat een fel licht en een warmte na de duisternis en de airco.”

Popcorn of snoeptomaatjes?
"Snoeptomaatjes, dát zou een goed idee zijn om te verkopen. Als servicemedewerker werk je ook in het horecagedeelte… Dan word je de popcornlucht wel moe.”

Romcom of horror?
"Ik ben geen horrorman. Sta je in die donkere zaal alles in de gaten te houden, laten je collega’s je schrikken. Aaah… Na een horrorfilm heb je ook meer werk met opruimen. Vliegt die plakkerige popcorn van schrik in het rond.Wie: Will Karis (60)
Uit: Beringe
Beroep: Parking Host Q-Park, Venlo
Sinds: januari 2018

Boven of onder de grond?
"Ik kies voor een goede mix. In Venlo hebben we vier parkings: twee bovengronds en twee ondergronds. Ik werk in ze allemaal met evenveel plezier. Het maakt het afwisselend. Het voordeel van ondergronds? Dat het er ’s zomers heerlijk koel is.”

Licht of donker?
"Licht! Op een bovengrondse parking is meer te beleven en te zien. Onder de grond zie je alleen je klanten. Maar ik mis het daglicht tijdens het werk niet hoor, daar heb ik het veel te druk voor: klanten helpen, storingen verhelpen, schoonmaken, onderhoud. Na een carrière van bijna veertig jaar als slager en als echt buitenmens had ik niet verwacht dat het ondergronds zo goed zou bevallen.”

Zielig of juist jaloersmakend?
"Zielig? Zeker niet, de parkeergarage is allang geen donkere kelder meer, maar keurig verlicht met led. De meeste mensen hebben een verkeerd beeld van ons werk. Het is meer dan alleen de slagboom open- en dichtmaken. Ze mogen best jaloers op me zijn: elke dag is een verrassing. Ik kom lachend op het werk en ga lachend weer naar huis.”

Bruin of wit?
"Haha, toch bruin. Ik ben net op vakantie geweest!”Wie: Resy Kroon (26)
Uit: Heerlen
Beroep: assistent-manager GlowGolf, Kerkrade
Sinds: 2014

‘Gewoon’ midgetgolfen of in the dark?
"In het donker natuurlijk! Bij GlowGolf zijn de banen veel mooier. En kom je in het wit, dan geef je licht.”

Licht of donker?
"Donker. Ik ben een avondmens en vind het fijn om tot laat aan het werk te zijn. Of ik het zomergevoel niet mis? Ach, het scheelt dat ik geen streepje zon zie. Op mijn werk is het licht altijd hetzelfde. Ik heb vaak geen idee hoe laat het is.”

Zielig of juist jaloersmakend?
"Bezoekers hebben soms medelijden met me op mooie dagen. ‘Och’, zeggen ze dan. ‘Sta je hier de hele dag in het donker?’ Ja dus. En ik vind het helemaal niet erg. Al word ik wel jaloers op meiden die in zomerjurkjes binnenkomen. Dan denk ik even: damn! Met mijn zwarte lange broek.”

Pauze binnen of buiten?
"Meestal binnen. De parkeerplaats is niet echt een inspirerende omgeving. Ik pik vóór mijn werkdag - we beginnen pas tussen 13.00 en 15.00 uur - wel zo veel mogelijk zonnestralen mee.”

Hittegolf of koufront?
"Een hittegolf. Dan is het lekker druk. We merken echt dat mensen niet van die warmte houden. Ze komen puur om af te koelen een potje golfen. Lekker in de airco.”Wie: Arnout Sluijsmans (34)
Uit: Margraten
Beroep: blokbreker, Mergelbouwsteen Kleijnen, Sibbe
Sinds: 1998 als vakantiewerk, sinds 2006 voor vast

Onder of boven de grond?
"Onder. In onze mergelgroeve, op 40 meter diepte, is de situatie heel controleerbaar. De temperatuur is altijd 11 graden, het waait nooit, de zon brandt nooit en je hebt geen prikkels van buitenaf. Daardoor heb je geen idee van de tijd en dat is heel lekker werken. Een dag is zo om. Sneller dan boven de grond.”

Kantoor of groeve?
"Ik doe het allebei en vind het ook allebei leuk, maar de echte passie zit toch in het ambachtelijke werk. Dus dan kies ik voor de groeve.”

Pauze buiten of binnen?
"Binnen, we hebben in een afgesloten gang een ‘kantine’ met een tuinset en een telefoonverbinding. Elke pauze bellen we naar boven, even laten weten dat alles oké is.”

Dag- of kunstlicht?
"We rijden eerst 1,5 kilometer door het donker en werken bij kunstlicht op een stuk van vier bij vier meter. Bij zomerse temperaturen en fel zonlicht is het in de groeve heel aangenaam. Al is het werk fysiek zwaar, je wordt niet moe van de hitte. Kom je buiten, krijg je energie van de zon. En heb je nog zin om iets te doen: barbecueën, een wandeling maken. Heerlijk!”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →