Maastrichtenaren zijn dol op cultuur

Print
Maastrichtenaren zijn dol op cultuur

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Cultuur wordt hoog gewaardeerd door de inwoners van Maastricht. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek, dat over het algemeen een positief beeld schetst van de cultuurparticipatie. Al worden flink wat voorzieningen maar weinig gebruikt.

In november vorig jaar kreeg één op de tien Maastrichtenaren van zes jaar en ouder (in totaal zowat 12.000 inwoners) een uitnodiging om mee te doen aan een grootschalig cultuuronderzoek in de stad. Ruim zeventien procent of 2.085 mensen stuurden de ingevulde vragenlijst terug.

Tout Maastricht
Het tweetalige onderzoek werd gecoördineerd door het onafhankelijke expertisecentrum voor cultuurparticipatie Tout Maastricht en gefinancierd door de gemeente. De wetenschappelijke leiding lag bij de Universiteit Maastricht, de verwerking van de resultaten bij Research 2Evolve. Het is de eerste keer dat inwoners op deze schaal gevraagd wordt naar hun deelname, bezoek en waardering van culturele activiteiten. Het is de bedoeling om het onderzoek in de toekomst te herhalen, onder meer om eventuele trends en nieuwe ontwikkelingen te kunnen signaleren..

Top 10
Carnaval, ’t Preuvenemint en Het Parcours zijn de populairste evenementen onder de Maastrichtenaren. Maar ook het Magisch Cultuur Festival, de stadsprocessie, de Vrijthofconcerten van André Rieu, de TEFAF, de elfde van de elfde en kleinere festivals als JekerJazz en het multiculturele Manus van Alles festival in Wittevrouweveld eindigen in de top 10. 

Liefst 94 procent van de respondenten bracht de afgelopen twaalf maanden (teruggerekend vanaf november 2017) een bezoek aan een culturele voorstelling, uitvoering en/of tentoonstelling. Maastricht scoort daarmee hoog. In andere steden waar eerder dergelijke onderzoeken werden uitgevoerd, ligt dat percentage lager. In Heerlen 87 procent en in Emmen 86 procent. Het landelijk percentage is 92 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →