Plan voor luxe wonen aan Maasplas: uitgelezen kans

Print
Plan voor luxe wonen aan Maasplas: uitgelezen kans

Artist impression van de plannen zoals Houkes die voor de Maasplas Doncker Nack voor ogen heeft. Afbeelding: Architectenburo Guido Bakker

Een met groen beklede woontoren met twaalf verdiepingen met elk twee appartementen. Aan de voet daarvan drijvende villa’s met elk een eigen 'carport' voor de privéboot.

Als het aan de Roermondse ondernemer Perry Houkes ligt, wordt dat plan realiteit in Maasplas Doncker Nack. De gemeente is echter zeer terughoudend.

Uitgelezen kans
Houkes, eigenaar van luxe resort Marina Oolderhuuske aan de Zuidplas, is inmiddels eigenaar van twee waterplassen in de Roermondse buurtschap de Weerd. De Noorderplas (bekend van Solar) die hij aan het ontwikkelen is als 'funplas' voor waterrecreatie. En (een deel van) de naastgelegen Doncker Nack.

Daar ligt al jaren een tiental woonboten, die door allerlei bouwsels op de oever een nogal rommelige aanblik bieden. Volgens de ondernemer is zijn plan een uitgelezen kans voor de gemeente om eindelijk af te komen van dat minder fraaie visitekaartje vanaf de Maasbrug. De vorige eigenaar van de plas heeft eerder vergeefs geprobeerd de boten, die er al sinds de jaren zestig (illegaal) liggen, weg te krijgen. Wat Houkes betreft kunnen woonarken - mits ze voldoen aan de kwaliteitseisen - deel uitmaken van zijn plannen. 

Hoewel hij samen met een Architectenburo Guido Bakker uit Veenendaal - dat meerdere marina’s heeft ontworpen -  zijn ideeën al heeft uitgewerkt, erkent Houkes dat hij zich nog niet verzekerd weet van de medewerking van Rijkswaterstaat en gemeente. "Roermond wil de Maasplassen ontwikkelen. De provincie wil dat al jaren. Dan is dit een uitgelezen kans."

Omvangrijker plan
Houkes verwijst in dat opzicht naar het provinciale Masterplan Maasplassen en de daaruit voortvloeiende intergemeentelijke structuurvisie tot 2030, waarin sprake is van een nog veel omvangrijker plan met drijvende woningen (Nautisch Kwartier) dat de vorige eigenaar Maasplassen BV in de Weerd wilde ontwikkelen. Dat ging niet door omdat de politiek - behoudens de LVR - er begin 2014 een stokje voor stak. VVD en PvdA dienden toen een motie in om het gebied te behouden voor natuurliefhebbers en recreanten.

De gemeente laat weten dat ze een half jaar geleden grove schetsen van het plan heeft gezien, die afwijken van wat nu 'op internet circuleert'. Daarom kan ze er weinig over zeggen en "is het aan de ondernemer om zaken uit te werken en in overleg te treden." Wel benadrukt de gemeente dat ze hoogbouw in de Weerd niet ziet zitten. Sowieso moet voor woningbouw het bestemmingsplan aangepast en kan volgens Rijkswaterstaat een dergelijke ontwikkeling in het winterbed van de Maas alleen in geval van "goede compensatiemaatregelen". Indien wonen geen haalbare kaart blijkt, wil Houkes er een recreatiepark realiseren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →