Limburg is vlinderrijkste provincie

Print
Limburg is vlinderrijkste provincie

Bij de start van de nationale vlindertelling laat Lodewijk Hoekstra enkele koolwitjes vrij in Kasteeltuinen Arcen. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Arcen - Ze dienen als voedsel en zijn gewoon mooi. Bij Kasteeltuinen Arcen werd vrijdag het startschot gegeven voor de landelijke vlindertelling. Over netheidscomplex, oorwurmen en hemelsleutel.

Lodewijk Hoekstra, BN'er door zijn groene vingers, heeft de app gedownload om vlinders te tellen en gaat aan de slag. Een klein koolwitje. Een vrouwtje, want het heeft duidelijke, zwarte stippen op de vleugels. Een bruin zandoogje. Een groot koolwitje. En, ziedaar, een boomblauwtje. Hij wordt vrolijk van de fladderaars en is ambassadeur van de Vlinderstichting.

Netheidscomplex
Hoekstra roemt zijn gastheer, Kasteeltuinen Arcen, omdat die advies gevraagd heeft aan de stichting bij het vlindervriendelijk inrichten van een deel van het terrein. Dat gebeurt te weinig, stelt hij. Veel mensen lijden aan een "netheidscomplex" en aan "natuurangst". Liever kunstgras dan echt gras, want onderhoudsvriendelijk. En o wee als een slak, rups of oorwurm in de tuin zit. Die wordt meteen bestreden.

Hoekstra geeft deze vrijdag het startschot voor de TuinvlinderTelTiendaagse. Dat gebeurt in de kiosk bij de 'vlindertuin' van de Kasteeltuinen. Het gebouwtje is voorzien van informatiepanelen. Als het gezelschap aankomt, schrikt voorzitter Titia Wolterbeek van de Vlinderstichting. Op de foto's is de monarch te zien. De vlinder komt echter niet in Nederland voor. Foutje.

Ze gaat snel over tot de orde van de dag: het redden van vlinders door er voortdurend aandacht voor te vragen. Bijvoorbeeld via de vlindertelling in tuinen. Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn zeventien soorten dagvlinders uit Nederland verdwenen. Voor tien andere soorten dreigt dat binnenkort te gebeuren. Van de 53 soorten die nog voorkomen, is de helft (zeer) zeldzaam.

Vlinderrijk
Projectleider Ineke Radstaat van de Vlinderstichting wijst erop dat Limburg bevoorrecht is als "vlinderrijkste provincie". Een vlinder heeft de warmte van de zon nodig om te vliegen. Omdat het in de meest zuidelijke provincie vaak een paar graden warmer is, komen er meer soorten voor. De koninginnenpage, spaanse vlag en keizersmantel worden in deze warme zomer voor het eerst in de rest van Nederland aangetroffen, maar in Limburg worden ze al jaren waargenomen. De extreme hitte speelt sommige vlinders echter ook parten. Ze houden zich gedeisd op het heetst van de dag. Wilfred Alblas - directeur van het Limburgs Landschap, dat eigenaar van de Kasteeltuinen is - ziet een eikenpage die zich verschuilt op een koel plekje.

Alblas heeft zorgen over de forse teruggang van insecten. Hij heeft niet alleen een border ingericht met vlinderplanten, maar ook 'éénvierkantemetertuinen': bloembakken voor mensen die geen grote tuin hebben. "We hebben 175.000 bezoekers per jaar. Die hopen we op deze manier te inspireren."

De Vlinderstichting heeft een top-10 van vlinderplanten opgesteld. Met onder meer winterheide, lavendel, vlinderstruik, hemelsleutel en klimop. Over het belang zegt Wolterbeek: "Vlinders hebben een signaalfunctie. Als er veel zijn, gaat het goed met de natuur. Verder bestuiven ze planten, dienen ze als voedsel voor vogels en zijn ze gewoon mooi."

Lees ook: Tuinvlindertelling deze keer tiendaags

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →