Paarden in de zon, zielig?

Print
Paarden in de zon, zielig?

Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Paarden in de felle zon: het raakt mensen. Op sociale media regent het verontwaardigde reacties. Hoe erg is het als een paard in een wei zonder water en schaduw staat? En waarom maken we er ons druk om?

Op Facebook verscheen afgelopen woensdag het bericht dat enkele paarden in Midden-Limburg verwaarloosd zouden worden. Volgens de klokkenluider stonden de beesten in een wei zonder schaduw en met een beperkte hoeveelheid water.

De melder schreef dat hij de eigenaar daarover had aangesproken, maar ook melding had gedaan bij de dierenpolitie. Tot zijn ongenoegen - en dat van 570 andere Nederlanders die het bericht verder verspreidden - gaf dit nauwelijks resultaat.

Behalve kwaadaardige toespelingen aan het adres van de met naam genoemde eigenaar deelden mensen in een reactie soortgelijke ervaringen.

Oververhit
Hoe erg is het dat een paard in een wei staat zonder water en schaduw? "Paarden kunnen beter tegen warmte dan mensen, maar hebben met dit weer zeker water en beschutting tegen de zon nodig", zegt paardendierenarts Florence Gorter. "De vraag is hoe lang de paarden in die situatie blijven. Als dit maar een korte ­periode is, hoef je niet direct aan de bel te trekken. Zie je dat paarden oververhit raken - overmatig zweten en ook niet meer willen eten - grijp dan in. Als je de eigenaar kent, neem dan contact met hem op. Is de situatie verontrustend, bel dan de dierenpolitie."

Dierenpolitie
De dierenpolitie zegt dezer dagen niet meer meldingen van dieren in nood te krijgen dan anders. "In de zomer krijgen we gebruikelijk meer meldingen. Het betreft vooral meldingen van paarden die geen drinkwater hebben en honden in auto’s", zegt Marc Stachowski van dierenpolitie Limburg. "Is er werkelijk sprake van verwaarlozing, dan is het belangrijk om de dierenpolitie te bellen. Zijn waterbakken in een weiland leeg, dan hoeft dat niet meteen te betekenen dat de eigenaar de paarden verwaarloost. Fiets- en wandelroutes lopen vaak langs weilanden. Als voorbijgangers een lege waterbak aantreffen, wil dat niet zeggen dat dit de hele dag al zo is."

Antrozoölogieprofessor Marie-José Enders bestudeert de relatie tussen mens en dier. Ze weet wel waarom mensen snel alarm slaan als het vermoeden bestaat dat er sprake is van verwaarlozing. "Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. Dat is ook waarom mensen soms voorbijgaan aan vluchtelingen en zwervers, maar niet aan dieren."

De situatie rondom de verhitte paarden staat volgens haar niet op zichzelf. "Denk aan de dieren bij de Oostvaardersplassen of de paarden in het stijgende water bij Marrum. Mensen zijn zich bewust van het feit dat dieren kwetsbaar zijn, kunnen lijden, en ze willen deze dieren een stem geven."

Volgens Enders, die jarenlang bij de Dierenbescherming werkte, is dit een goede zaak. Wel plaatst ze een kanttekening. "Schreeuwen, berichten plaatsen op internet; het haalt weinig uit. Het veroorzaakt alleen een kettingreactie aan emoties."

Actie
Terwijl de discussie over de paarden op internet voortduurt, is het probleem inmiddels opgelost. De paarden uit het Facebookbericht zijn weggehaald uit de wei. "Iedere situatie staat op zichzelf", zegt Saskia Thijssen van Dierenbescherming Limburg. "Het heeft geen zin om kwaad te spreken op internet. Zie je dat een drinkbak leeg is of paarden oververhit raken in de zon, waarschuw dan de eigenaar. Drinkbakken bijvullen is niet verboden, maar wanneer je verwaarlozing vermoedt, is het raadzaam eerst contact op te nemen met de dierenpolitie. Zij nemen dan contact op met de eigenaar of bekijken of er een instantie moet worden ingeschakeld."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →