'Verkeersveiligheid Laar in geding'

Print
'Verkeersveiligheid Laar in geding'

KIorte 'groentijd' oversteek ringbaan bij ambulancepost. Afbeelding: John Peters

De dorpsraad van Laar maakt zich ernstig zorgen over een aantal verkeersknelpunten in het dorp. De gemeente blijft te afwachtend, vindt de raad.

Een groot pijnpunt bij de dorpsraad is de oversteek van de Ringbaan Noord ter hoogte van de nieuwe ambulancepost. Die is nu alleen bestemd voor fietsers.

Twee etappes
De weg is voor een gemiddelde voetganger niet in één keer over te steken zonder gevaar voor eigen leven, stelt de dorpsraad. Die zou graag willen dat de oversteek geschikt gemaakt wordt voor voetgangers, zodat die de ringbaan in twee etappes over kunnen steken. De gemeente wil daar echter niet aan, onder meer om de doorstroming van het verkeer niet te hinderen.

Stoep
Verder zou de dorpsraad graag een trottoir langs de Laarderweg willen. "Die weg wordt veel gebruikt door schoolgaande kinderen", zegt Ton van de Kruijs, voorzitter van de dorpsraad. "Ook inwoners van Laar die naar het centrum van Weert wandelen of die te voet naar supermarkt Jan Linders in Molenakker gaan om inkopen te doen, maken gebruik van de Laarderweg. Daar wordt vaak te hard gereden, wat tot onveilige situaties leidt."

De gemeente antwoordt daarop dat ze bij de ontwikkeling van fase III en IV van nieuwbouwgebied Laarveld zal kijken of er een voetpad kan komen richting Ringbaan Noord.

Ontsluiting
Ten derde wil de dorpsraad graag een extra ontsluiting van Laar voor gemotoriseerd verkeer. Die staat wel in de planning, maar pas als Laarveld III en IV klaar is. Tot die tijd stelt de dorpsraad voor de bussluis in de Kransakker te verwijderen. Door de bussluis kan alleen vrachtverkeer het nieuwbouwgebied via deze route bereiken. De gemeente wil echter de bussluis handhaven, omdat anders de Kransakker als sluiproute gebruikt kan worden tussen de wijk Boshoven en de Ringbaan Noord. En dat zorgt weer voor overlast op Laarveld, vreest de gemeente.

Fietsers én voetgangers
Tot slot wil de dorpsraad Laar graag een oversteek van de Ringbaan Noord ter hoogte van de Wiekendreef. Die zou dan voor fietsers én voetgangers ingericht moeten worden. Ook daarmee wil de gemeente wachten tot nieuwbouwgebied Laarveld wordt afgerond.

"Al met al nog weinig concrete toezeggingen", concludeert Van de Kruijs. "Na de zomer willen we als dorpsraad toch weer actie ondernemen om de maatregelen voor de verkeersveiligheid te versnellen. Hoe die eruit gaan zien en of we daarbij de school gaan betrekken, moeten we nog bepalen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →