Bevolkingsonderzoek naar darmkanker ligt stil door hitte

Print
Bevolkingsonderzoek naar darmkanker ligt stil door hitte

Afbeelding: ANP

Wie de afgelopen dagen een uitnodiging in de bus heeft gekregen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, moet wachten met het opsturen van zijn ontlasting tot het minder warm is.

Die oproep doet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zolang de temperaturen boven de 30 graden zijn, zijn de opgestuurde buisjes poep waardeloos.

30 graden
"De buisjes waarin de poep moet worden opgestuurd, bevatten enzymen die vaststellen of er bloed in de ontlasting zit, een indicatie op darmkanker," zegt Coen Berends van het RIVM.

"Die werken minder goed wanneer de temperatuur boven de 30 graden komt. We verzoeken mensen dan ook de test nog niet te gebruiken en te wachten tot het weer wat koeler is. Dat kan makkelijk, want de test hoeft echt niet direct te worden ingestuurd. Kijk even naar de houdbaarheidsdatum van de buisjes."

Hittegolf
De test moet voor gebruik in de koelkast worden bewaard bij deze temperaturen. Zolang het maar niet kouder is dan 2 graden, want dan werkt de test ook minder goed. Als de hittegolf straks voorbij is, kan de test alsnog worden gedaan. Doe wat poep in de buisjes en stop ze in de retourenvelop. Wel liefst op een maandag, dinsdag, woensdag of donderdag, zegt Berends. "Zo is de kans het kleinst dat de buisjes onnodig lang in een te warme brievenbus of op het postsorteercentrum blijven liggen."

Jaarlijks krijgen ruim 2 miljoen mensen van 55 jaar of ouder een test op darmkanker in de bus. De test wordt elke twee jaar herhaald. Zo’n 70 procent van alle mannen en vrouwen die een oproep krijgt om mee te doen, geeft daar gehoor aan. Bij zo’n 8 procent van de respondenten worden bloedresten in de ontlasting gevonden. Die mensen worden opgeroepen voor een onderzoek in het ziekenhuis. Bij slechts een klein deel van hen wordt ook daadwerkelijk darmkanker geconstateerd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →