‘Oplopen schulden stoppen’

Print
‘Oplopen schulden stoppen’

Dick Haster en vrijwilliger Sandra van Velzen van de Financiële Werkplaats. Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard - Hulp van vrijwilligers bij financiële nood. De Financiële Werkplaats wil spreekuren uitbreiden naar meer locaties in Sittard-Geleen.

De begin dit jaar in Sittard opgerichte Financiële Werkplaats bekijkt of ook spreekuren in andere kernen van de gemeente Sittard-Geleen gehouden kunnen worden. In Sittard hebben al 26 inwoners met een financieel probleem aangeklopt bij het inloopspreekuur, dat iedere dinsdagochtend plaatsvindt.

Hulp
Bij de Financiële Werkplaats helpen vrijwilligers, die vaak ervaringsdeskundige zijn, mensen met financiële vraagstukken. Van het op orde krijgen van het huishoudboekje tot begeleiding bij het aanvragen van toeslagen. De vrijwilligers hebben twaalf alleenstaande mannen, zes alleenstaande vrouwen en acht gezinnen met kinderen al de helpende hand geboden. Initiatiefnemer Dick Haster zegt het proefproject volgend jaar voort te zetten.

Haster laat weten dat het onder meer gelukt is te voorkomen dat een gezin op straat kwam te staan, dat problemen had met een uitkeringsinstantie. "Iedereen kan, desnoods anoniem, bij ons binnenlopen om een probleem voor te leggen", zegt Haster. "Indien nodig verwijzen we mensen door naar professionele instanties zoals de Kredietbank."

Zelfredzaamheid
Volgens Haster komen mensen met geldproblemen vaak pas in aanmerking voor professionele hulp als schulden al uit de klauwen zijn gelopen. "Er wordt erg uitgegaan van zelfredzaamheid. Bij instanties, zoals bijvoorbeeld de sociale dienst, wordt vaak gezegd: ‘U moet dit en dat even regelen en invullen en volgende week de papieren bij ons inleveren.’ Maar veel mensen hebben geen idee hoe ze dat moeten doen."

"Ook zie je vaak dat bij een schuld van negen mille hiervan zes mille het gevolg is van extra (incasso-)kosten door het achterlopen met betalen." Vroeg betalingsproblemen aanpakken kan veel leed besparen, onderstreept Haster.

"Ik weet uit ervaring dat je door instanties vaak van het kastje naar de muur wordt gestuurd", zegt vrijwilligster Sandra van Velzen uit Buchten. "Je moet het geluk hebben de juiste persoon tegen te komen die je wil helpen. Je wordt aan je lot overgelaten door wachtlijsten en mensen die alleen hun eigen werk willen doen en niet verder kijken."

Haster, voormalig voorzitter van het Sociaal Overleg, besloot tot oprichting van de Financiële Werkplaats na een bezoek aan een soortgelijk initiatief in Eindhoven. Inmiddels zijn acht vrijwilligers actief bij het spreekuur in de voormalige Mavo aan de Engelenkampstraat.

Doorverwijzen
Via mond-tot-mondreclame, Facebook, huisartsen en de Engelen van Zitterd-Gelaen (hulp aan gezinnen die eindjes niet aan elkaar kunnen knopen) worden inwoners nu doorverwezen naar de Financiële Werkplaats. "Maatschappelijk werk, de gemeente en de Kredietbank waren aanvankelijk sceptisch over ons initiatief", zegt Haster. "Misschien zagen die ons als concurrentie, maar inmiddels praten we met elkaar. We sturen ook mensen naar hen door en hebben dan al voorwerk gedaan."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →