Waterpolosters grijpen eerste EK-titel sinds 1993

Print
Waterpolosters grijpen eerste EK-titel sinds 1993

Vivian Sevenich in vreugde na een goal tijdens de EK-finale waterpolo tussen Nederland en Griekenland. Afbeelding: Gertjan Kooij/ANP

Voor het eerst in 25 jaar hebben de Nederlandse waterpolosters de Europese titel veroverd. In Barcelona klopte Oranje in een ongekend spannende wedstrijd Griekenland met 6-4.

"We gaan een fantastische avond beleven", zei bondscoach Arno Havenga met stemverheffing tijdens zijn laatste peptalk, enkele minuten voor aanvang van de EK-finale tegen Griekenland. Zijn speelsters namen deze woorden meer dan ter harte.

Goud
Na vier zilveren medailles in vier jaar tijd is het nu eindelijk goud wat blinkt voor de waterpolosters van Oranje. De verjongde selectie van Havenga heeft afgerekend met het finalesyndroom waar ze lang onder gebukt ging. Vier grote finales bereikten de vrouwen sinds 2014, maar telkens wat het net niet. Behalve tweede plaatsen in de EK-finales van 2014 en 2016 kwam Nederland ook in de WK-finale van 2015 en de World League-finale afgelopen voorjaar net tekort. Nu is het dus wel raak. Op een broeierige zomeravond in Barcelona kroonde Nederland zich voor de vijfde keer in de historie tot Europa’s beste.

Zoals Oranje de afgelopen twee weken groeide in het toernooi, zo groeide ook het zelfvertrouwen van de individuele speelsters. In de aanloop naar de finale was de overtuiging van de waterpolosters ongekend groot om deze kans op EK-goud te verzilveren.

Domper na domper
De ploeg van bondscoach Havenga moest het voor oranjegekleurde tribunes in Barcelona wel waarmaken. In het broeierige stadion Bernat Picornell incasseerde Nederland al in het eerste kwart een fikse tegenvaller. Topkeepster Laura Aarts raakte op het oog flink geblesseerd aan een vinger, maar ze kon toch doorspelen. Even later volgde een nieuwe domper toen een glaszuivere goal van Oranje niet geteld werd. In plaats van 3-1 werd het kort hierop 2-2. Nederland liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Halverwege leidde Oranje met 4-3. Na de korte pauze bracht Maud Megens de marge op twee; 5-3. In het vierde en laatste kwart bleef het ongekend spannend. Een fraai boogballetje van Sabrina van der Sloot (6-4) zorgde voor wat lucht waarna Nederland de wedstrijd gedisciplineerd kon uitspelen.

'We zijn goed bezig'
Oranje vierde de titel uitgelaten. De speelsters waren zo aan het springen tijdens de huldiging dat het ereschavot het begaf. Bondscoach Havenga sprong na het laatste fluitsignaal het water in. "We hebben het hele toernooi gedomineerd", jubelde hij even later voor de camera van de NOS. "Dan is het mooi dat je dat ook in de finale kan doen. Sabrina en Laura zijn niet voor niets gekozen als beste speelster en doelvrouw van het toernooi. Maar dit is toch echt het succes van het team. En het succes van de laatste jaren. Nu hebben we goud, maar het was geloof ik ook de zesde medaille in vier jaar. We zijn goed bezig."

Zo is de Europese titel na 25 jaar weer terug in Nederland en werd het daadwerkelijk een fantastische avond voor Havenga en zijn meiden.