Bloedmaan inspireert tot een avondje uit op Sint Pietersberg

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

De langste maansverduistering van deze eeuw deed honderden Maastrichtenaren besluiten tot een avondje uit op de Sint Pietersberg.

Hippie-sfeer
Bij Hoeve Zonneberg; een etage lager op de weiden boven de Ursulinenweg; het plateau van de Sint Pietersberg en bovenop Fort Sint Pieter. Daar en op veel meer plekken kwamen vriendengroepen en families en vooral heel veel fotografen vrijdagavond urenlang kijken naar het fenomeen bloedmaan die langzaam maar gestaag overging in een maansverduistering. In tegenstelling tot tal van andere regio’s kon het spektakel van begin tot en met eind gevolg geworden. Tegen elf uur vrijdagavond begon het publiek te joelen en te klappen. Gelijk een zonsondergang op het ‘hippiestrand’- exclusief getrommel - Cala Benirrás gingen de mensen enthousiast in op het fenomeen.

Het publiek moet lang geduld hebben
De maan stelde het publiek overigens lang op de proef. Volgens alle gegevens kwam de maan vrijdagavond in het zuidoosten om half tien op. Het duurde evenwel tot over de klok van tien dat een glimp was te zien van de rode bol. Australiër Mitch – lesgevend aan het UWC in Maastricht – wist evenwel zeker dat het zou gaan gebeuren. “Er is geen bewolking. We moeten gewoon geduld hebben”, zegt hij in de wei ten noorden van Hoeve Zonneberg. Hemelsbreed 100 meter lager heeft een familie zich genesteld met camera’s. Ook zij twijfelen niet. Een groepje Spanjaarden zijn in die contreien de eerste die de bloedmaan waarnemen. Met enige inspanning is de rode bol ‘boven het Savelsbos’ te zien. De tijd tikt voort, de maan en even later ook Mars – als een felle rode punt – komen steeds beter in beeld.

Circusact
Drie jonge vrouwen op die locatie vinden het vooral heel erg gezellig zo een avondje maansverduistering kijken. Die sfeer is nog meer voelbaar op het plateau van de Sint Pietersberg. Als de maansverduistering in volle gang is wordt aan de oostkant zelfs een feestje gevierd. Inclusief een jongleur die met terpentijn knotsen in vuur en vlam zet en daarmee een circusact uitvoert. Ja, hij is heel voorzichtig met zijn materialen en de vlammen op de kurkdroge ondergrond. Ieder vuurspatje wordt onmiddellijk uitgemaakt.

Concurrentie
Dan krijgt de bloedmaan, die tijdens de verduistering zelf weer overgaat in haar normale witte gedaante, zelfs nog concurrentie. Ver achter de Apostelhoeve op de Louwberg ontwikkelt zich een stevig onweer. Vanaf de inmiddels donkere Sint Pietersberg baadt het Wolder-panorama regelmatig in het licht. Inmiddels is het hoogtepunt van de langste maansverduistering voorbij. Hier en daar wordt nog een keer dankbaar geklapt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →