Raadslid Ali Oruç blijkt ‘huisjesmelker’

© De Limburger

Ali Oruç. Harde woorden gebruikte het nieuwe Venlose stadsbestuur dit voorjaar in de beloofde aanpak van misstanden qua huisvesting van arbeidsmigranten. Nu brengt een coalitieraadslid hen in verlegenheid.

Joni van Essen en Serge Sekhuis

Terwijl het nieuwe Venlose college dit voorjaar afsprak overbewoning en huisjesmelkerij hard te gaan aanpakken, verdient coalitieraadslid Ali Oruç geld met het huisvesten van arbeidsmigranten onder schrale omstandigheden. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant, die afgelopen weken verschillende panden van Oruç bezocht en er met huurders sprak.

Lees ook: Fraude en witwassen: Ali Oruç kan het allemaal uitleggen

OnderzoekOruç is raadslid voor de coalitiepartij EENLokaal en vastgoedondernemer. Justitie verdenkt hem van fraude en witwassen. In juli 2017 was er een inval. Het onderzoek loopt nog. Justitie wil niet zeggen of dat zich richt op de verhuur- en vastgoedactiviteiten. Het OM heeft al een vervolgingsbesluit genomen, maar er is nog geen dagvaarding. In september komt er mogelijk meer duidelijkheid.

PandenOruç bezit tien panden, in Venlo en Venray. De vaak goedkoop gekochte, onderkomen huizen worden met minimale middelen tot kamers of appartementen verbouwd. Daarbij wacht het raadslid niet altijd op een vergunning, blijkt. In diverse huizen werden tekortkomingen en overbewoning geconstateerd. In het coalitieakkoord gebruikt het nieuwe Venlose college harde woorden in zijn oordeel over illegale kamerverhuur en overlast van overbewoning en huisjesmelkers: ‘die pakken we aan’. Ook Ali Oruç schaarde zich achter dat voornemen. Hij benadrukt zich aan alle regels en normen te houden en werpt de typering ‘huisjesmelker’ verre van zich. Oruç zegt een ‘specifieke doelgroep’ te bedienen, "daarbij horen een bepaalde kwaliteit en prijs".

PartijEENLokaal heeft twee wethouders in het college. Zij reageren afwachtend. "Ali Oruç moet zich net als iedereen aan de regels houden. Als dit de feiten zijn, dan ben ik hier niet gelukkig mee en moet dat serieus worden onderzocht", aldus Frans Schatorjé. Zijn collega Ad Roest wil snel een gesprek met Oruç. De wethouders waren niet bekend met de situatie in diens panden. "Hij heeft altijd gezegd dat alles klopt", aldus Schatorjé.

RechterOruç blijft voor hen onschuldig tot de rechter heeft geoordeeld. Verantwoordelijk wethouder Sjors Peeters (50Plus, Wonen) vindt het "vooral een kwestie tussen Oruç en EENLokaal". Maar "als blijkt dat er regels worden geschonden, dan zal er worden gehandhaafd zoals bij iedere andere Venlonaar."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal