Ivo's Formule 1-blog: Toe aan vakantie

Print
Ivo's Formule 1-blog: Toe aan vakantie

Afbeelding: De Limburger

De puf is eruit. Je merkt het aan iedereen en overal in de paddock, het hermetisch afgesloten terrein waar de Formule 1-stallen hun tenten opslaan en alleen teamleden, media en een handjevol poenerige vips welkom zijn.

Vijf Grands Prix in zes weken tijd hebben hun tol geëist, nog even los van al die races daarvoor over de hele wereld. “Ik ben sinds medio februari, toen het testen in Barcelona begon, geen dertig dagen thuis geweest”, rekent een truckie voor. Als hij niet achter het stuur van een van de transporters zit, verricht hij hand- en spandiensten in en rond de hospitality-verblijven van het team. De immer aanwezige glimlach en vriendelijkheid voor de gasten zijn er, al is het met hangen en wurgen.

Coureurs
De Formule 1 is toe aan vakantie, dat is duidelijk. Het minst misschien nog de coureurs. Die worden onderworpen aan een strikt programma, met aandacht voor de arbeids-rust-verhouding. Ze verplaatsen zich bovendien veelal met privé-jets, verliezen nauwelijks tijd met wachten op luchthavens en stappen voor de langeafstanden in business- of firstclass. De bedjes worden dan gedekt, terwijl achterin het toestel het overgrote deel van het personeel opgevouwen in de toeristenklasse bijeen zit.

Klagen
Ze klagen niet, de mannen en vrouwen die in de ogen van buitenstaanders een droomberoep hebben omdat ze deel uitmaken van het Formule 1-circus, maar de koek is nu wel even op. Tot overmaat van ramp moet een deel tot donderdag in Hongarije blijven, omdat er dinsdag en woensdag nog testritten staan gepland op de Hungaroring. Maar daarna, na terugkeer op de fabriek, volgt een verplichte vakantie van minimaal twee weken. Waar de reis naartoe gaat? “Nergens. De meesten van ons blijven fijn thuis. Niet weer onderweg of in een vliegtuig.” Eind augustus treft de menigte zich weer, voor een moordende finale van negen races in drie maanden langs België, Italië, Singapore, Rusland, Japan, Verenigde Staten, Mexico, Brazilië en de Emiraten. Dat levert genoeg airmiles op.