Dumoulin pakt etappezege en is zeker van tweede plek in Tour

Print
Tom Dumoulin heeft zaterdag in de voorlaatste etappe van de Tour de France gewonnen. Daarmee heeft hij zijn tweede plek in het klassement veilig gesteld.

De Brit Geraint Thomas heeft zich met de derde plaats praktisch verzekerd van de eindzege in de Tour de France.

Froome
Dumoulin was na 31 kilometer 1 seconde sneller dan de Brit Chris Froome, die de Sloveen Primoz Roglic van een podiumplaats stootte. De viervoudig Tourwinnaar wordt normaal gesproken derde in het eindklassement.

Thomas was op de twee meetpunten onderweg zelfs verrassend de snelste maar nam in de laatste kilometers niet al te veel risico. Misschien ging hij er vanuit dat zijn ploeggenoot Froome de rit ging winnen want in eerste instantie was diens tijd beter dan die van Dumoulin, de wereldkampioen tijdrijden.

Roglic
Roglic, de renner van LottoNL-Jumbo, van wie veel werd verwacht in de tijdrit, stelde teleur. Hij werd achtste op 1.12 van Dumoulin. Zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk behield zijn vijfde plaats. Hij sloot de tijdrit af als zestiende.

De Maastrichtenaar wordt, mits hij zondag in de slotetappe finisht, de eerste Nederlander op het podium van de Tour sinds Erik Breukink in 1990.

Parijs
Zondag volgt een rit van Houilles naar Parijs, waarin er niet meer om het klassement wordt gestreden maar het alleen nog om de dagzege gaat.

Paniek
Voorafgaand aan de individuele tijdrit was er bij Dumoulin nog enige paniek. Zijn tijdritpak in de kleuren van de wereldkampioen was namelijk kwijt. Uiteindelijk bracht een medewerkster van de Spaanse kledingleverancier redding door snel nog een heel nieuw pak voor de wereldkampioen te maken.

Lees ook: Dolblije Dumoulin gaat heel hard genieten

Lees ook: Dumoulin en Froome in voetspoor Pantani

Lees ook: Dumoulin: volgend jaar geen dubbel Giro-Tour