Tourspel rit 20: 'Het gaat niet om de winst, maar om het meedoen'

Print
Tourspel rit 20: 'Het gaat niet om de winst, maar om het meedoen'

Afbeelding: De Limburger

Als we naar Beek bellen en vragen naar Leny Scholtz, de winnares van de dagprijs van het tourspel van De Limburger op zaterdag blijkt al vrij snel dat haar man Jos Scholtz de lijst voor haar had ingevuld. En dus vragen we manlief naar het geheim van de winnende lijst.

Om te winnen doet Jos Scholtz niet mee. Het gaat hem puur voor de eer. "Het maakt het volgen de Tour de France nog leuker als je meedoet aan een aantal tourpools", vertelt hij. Dat hij op de laatste zaterdag van de Tour wint met de ploeg die op naam van zijn vrouw staat, vindt hij toch wel leuk. "Het is op de valreep he, net voor Parijs. Dan is de moeite van al het puzzelen niet voor niets geweest", zegt hij met een lach. Want dat het soms puzzelen is om een goede lijst samen te stellen met het creditssysteem moet Scholtz wel toegeven. "Je moet proberen om een lijst te maken waarmee je in aanmerking komt voor de dagprijzen. Daarom heb ik een sprinterslijst en twee algemenere lijsten om hoge ogen mee te gooien."

Hobby
De 70-jarige Scholtz is wielerfan sinds jaar en dag. Het meespelen met verschillende tourpools is de laatste jaren een hobby geworden. "Je verzamelt zo links en rechts door het jaar heen je informatie. En die sla je ergens op en dat kan dan van pas komen tijdens het invullen van de ploegen. Ook probeer ik altijd nieuwe namen te ontdekken en die onthou ik dan voor volgend jaar. Nu had ik bijvoorbeeld ook Rigoberto Urán Urán en Luis León Sánchez in mijn ploeg, maar die hebben niets gemaakt dit jaar. Je moet ook een beetje geluk hebben. Zo werkt het dan ook weer."

Puzzelen
Het systeem met de credits vindt Scholtz leuk. "Dat maakt het spel nog spannender dan voorheen. Je moet toch extra puzzelen om aan je budget uit te komen. Je kunt niet meer zoals voorheen onbeperkt keuzes maken." Scholtz had in zijn winnende lijst Jonathan Castroviejo en Stefan Küng bij zijn reserves staan. Dat was een bewuste tactische keuze. "Er gaan gedurende de Tour de France altijd renners uitvallen. Door bijvoorbeeld onder andere dat tweetal bij de reserves te zetten, weet je dat ze hoogstwaarschijnlijk doorschuiven. Zij kunnen dan punten pakken tijdens de laatste tijdrit. Zo moet je het een beetje spelen."

Meedoen belangrijker dan winnen
Het gewonnen bedrag van 30 euro gaat Scholtz weer inzetten bij andere wielerspellen waar je soms inschrijfgeld moet betalen. Ook moet hij op de valreep zaterdagavond nog even zijn F1-pool invullen voor de Grand Prix van Boedapest zondag. Wie weet valt hij daar ook in de prijzen. "Nee hoor, die eer gun ik aan een ander. Mijn weekend is nu al geslaagd. Het gaat vooral om het meedoen. Dat is het allerbelangrijkste."