Aardbeving Indonesië: Dodental loopt op

Print
Aardbeving Indonesië: Dodental loopt op

Een man staat tussen de brokstukken van zijn ingestorte woning na de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok. Afbeelding: AFP

Het dodental als gevolg van de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok is opgelopen tot twaalf. Volgens de autoriteiten raakten minstens 40 mensen gewond.

De beving had een kracht van 6.4 op de schaal van Richter en verraste veel bewoners van het Indonesische eiland tijdens hun slaap. Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Toeristen
Het getroffen gebied is populair bij toeristen. Een van de doden is volgens de politie een Maleisische toeriste. De vrouw (30) bezocht de bij buitenlandse wandelaars en bergbeklimmers populaire Mount Rinjani.

Twee Spaanse toeristen die de berg met een lokale gids beklommen op het moment van de aardbeving, raakten lichtgewond door een aardverschuiving. "Ze werden geraakt door stenen", verklaarde de eigenaar van een nabijgelegen pension tegenover het Franse persbureau AFP.

Wegverzakkingen
De autoriteiten zagen zich genoodzaakt het nationale park rond de vulkaan, met zijn 3.726 meter de één na hoogste van Indonesië, te sluiten. "Er kan voorlopig niet worden geklommen omdat er aanwijzingen zijn van aardverschuivingen rond de berg", zei woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho van de Indonesische calamiteitendienst.

Wegen op het eiland zijn volgens hem afgesloten uit vrees voor wegverzakkingen. Veel gebouwen hebben schade opgelopen, zo is te zien op foto's van huizen met ingestorte muren en daken die de zegsman op Twitter plaatste. 

Golven in zwembaden
De aardbeving trof Lombok zondagochtend rond tien voor zeven plaatselijke tijd. De meeste mensen toen nog lagen te slapen. Velen schrokken wakker, renden naar buiten en vluchtten naar open velden, weg van ingestorte gebouwen. 

"We sprongen uit bed om te voorkomen dat er iets op onze hoofden zou vallen", verklaarde de Vlaamse Jean-Paul Volckaert telefonisch aan het Amerikaanse persbureau Reuters. Hij verblijft in het Puncak Hotel bij Senggigi.

"Ik heb buiten een rondje gelopen maar tot nu toe geen schade gezien aan het hotel. We waren erg verbaasd toen we het water in de zwembaden alle kanten uit zagen klotsen zoals een wilde zee. Gedurende 20 tot 30 seconden waren er heuse golven."   

Epicentrum
De aardbeving en een naschok met een kracht van 5.5 op de schaal van Richter werden ook gevoeld op buureiland Bali, de topbestemming van Indonesië. Het epicentrum van de beving lag volgens het Amerikaanse geologisch onderzoekscentrum USGS in de buurt van het dorp Lelongken in het noorden van Lombok, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van de belangrijkste stad Mataram. De schokken kwamen vanaf een geringe diepte van 7,5 kilometer, waardoor de gevolgen groot kunnen zijn. 

Een aardbeving met een kracht van 6.4 wordt beschouwd als sterk en kan voor aanzienlijke schade zorgen. Het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum (EMSC) classificeerde de kracht als 6.5. Omdat de beving op land plaatsvond, is er geen gevaar voor tsunami's.

Aardbevingen komen veel voor in Indonesië. Het ligt in de zogenoemde 'Ring van Vuur', een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan dat bekendstaat om seismische activiteit.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →