Meisje (6) 'moet verantwoordelijkheid nemen' na misbruik in opvang VS

Print
Meisje (6) 'moet verantwoordelijkheid nemen' na misbruik in opvang VS

Afbeelding: AFP

Een 6-jarig meisje is naar verluidt seksueel misbruikt in een migrantencentrum aan de Amerikaanse grens, nadat ze van haar moeder was gescheiden.

Na het incident moest ze een document ondertekenen waarin ze beloofde zelf haar verantwoordelijkheid te nemen om weg te blijven van haar aanvaller, een ouder kind in dezelfde opvang.

Aangerand
Dat bericht The Nation. Het meisje kwam eind mei terecht in het centrum, nadat ze met haar moeder was weggevlucht van het toenemende bendegeweld in haar thuisland Guatemala.

Onder Trumps 'nultolerantiebeleid' werd ze gescheiden van haar moeder en naar het centrum Casa Glendale gestuurd, net buiten de staat Phoenix. Daar werd ze op 4 juni aangerand door een oudere jongen.

Contract
Het centrum lichtte haar vader, die al langer in de Verenigde Staten verbleef, op 12 juni in. Volgens een medewerker zou de jongen naast zijn dochter ook andere meisjes hebben betast.

Het centrum zou de vader hebben verteld dat ze de nodige maatregelen namen om te voorkomen dat het misbruik nog eens zou voorkomen. Een van die maatregelen kwam afgelopen week aan het licht: het meisje van zes jaar werd gevraagd een contract te tekenen. 

Nachtmerrie
Het document beschrijft hoe het meisje 'afstand moet houden van andere jongeren' en bevestigt dat ze meer uitleg heeft gekregen over 'goede aanrakingen' en 'slechte aanrakingen'.

Verder staat in het contract dat het de verantwoordelijkheid van de ondergetekende is om 'het veiligheidsplan te volgen'. Onderaan tekende het meisje met haar initiaal D., ernaast schreef een medewerker nog '(jonge leeftijd)'.

Toen haar moeder op de hoogte werd gebracht van het incident, zat de vrouw nog in een detentiecentrum in Texas, ruim duizend kilometer verderop.

"Het was een nachtmerrie. Toen mijn man me vertelde wat er gebeurd was, voelde ik me hulpeloos", vertelt ze in een interview met The Nation. "Ze was zo klein, ze was waarschijnlijk zo bang."

Tweede keer misbruikt
En daarmee was de kous nog niet af. Op 22 juni kreeg de vader opnieuw een telefoontje van het opvangcentrum: zijn dochter was een tweede keer betast door dezelfde jongen.

Dit keer had hij haar ook geslagen. Toen de vader vroeg hoe dit had kunnen gebeuren, zou de vrouw aan de telefoon naar verluidt gezegd hebben dat ze geen verdere info kon geven.

Trauma
Het meisje is inmiddels herenigd met haar vader en moeder. Maar ze kampt nog met het overblijvende trauma dat ze in het opvangcentrum opliep.

Volgens haar moeder zou het meisje haar eerst niet herkend hebben. Bovendien blijft ze de regels volgen die ze in het centrum heeft aangeleerd. "Ze wilde me niet aanraken, omhelzen of kussen", vertelt de moeder.

Kritiek
Het incident zorgde voor veel kritiek. Een Texaanse volksvertegenwoordiger richtte zich op Twitter rechtstreeks aan de minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen, die eerder had beweerd dat er geen kind gewond was geraakt tijdens het verblijf in de opvangcentra. "Wist je hiervan?" schreef hij in de tweet. "Beschouw je seksueel misbruik als ernstig letsel?"

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →