Nederlandse fietstoerist (56) doodgereden in Tadzjikistan

Print
Nederlandse fietstoerist (56) doodgereden in Tadzjikistan

De fietsen van de slachtoffers gefotografeerd door een getuige die het beeld doorstuurde naar nieuwssite RFERL. Afbeelding: AD

Vier fietstoeristen zijn om het leven gekomen in het zuiden van Tadzjikistan toen ze werden aangereden door een auto. Een van de slachtoffers is een 56-jarige Nederlander. Ook twee Amerikanen en een Zwitser kwamen om het leven.

Een Nederlandse vrouw (58) en twee anderen zijn gewond geraakt en liggen in een ziekenhuis. De twee Nederlanders maakten deel uit van een groep van zeven fietstoeristen.  De families van de man en de vrouw zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van het arme centraal-Aziatische land meldt dat drie fietsers ter plekke stierven en dat de vierde in het ziekenhuis overleed.

Schietpartij
De toedracht van het drama is nog onduidelijk. De bestuurder van de auto sloeg op de vlucht na de aanrijding. De 21-jarige man werd later aangehouden in een naburig dorp. De politie zegt dat de schade aan de auto, een Daewoo Leganza past bij het ongeval. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tadzjikistan meldt dat twee inzittenden van de auto zijn gedood bij de zoektocht naar de daders. Er zou een schietpartij zijn geweest. Naar een vierde inzittende wordt nog gezocht. 

De Tadzjikische autoriteiten gingen aanvankelijk uit van een aanrijding, maar gezien het geweld bij de arrestatie wordt ook nog met andere scenario's rekening gehouden. Nieuwswebsite Akhbor.com repte zelfs over een aanslag waarbij ook op de groep fietsers zou zijn geschoten. 

De Amerikaanse ambassade in Tadzjikistan heeft het overlijden van twee Amerikanen inmiddels bevestigd.

Het ongeluk vond plaats in bij Danghara, 150 km ten zuiden van de hoofdstad Dushanbe.