'Op drukke dagen brengen we wel duizend personen over de Maas'

Print
'Op drukke dagen brengen we wel duizend personen over de Maas'

Afbeelding: René Corten

Ohé en Laak - Een jubileum. Voet- en fietsveer President Willy Claes vormt al twintig jaar de toeristische verbinding over de Maas tussen het Belgische Ophoven en Ohé en Laak in Nederland. De Limburger pendelde mee.

Zaterdag rond de middag. Het is rustig aan de Maas bij het Belgische plaatsje Ophoven. Aan de overkant, in Ohé en Laak, schrobt veerman Frans van Neijenhoff het dek van de President Willy Claes. Met Maaswater natuurlijk.

Als even later enkele fietsers bij de veerpont arriveren, besluit de Maasbrachtenaar met hen de overtocht over de rivier te maken.

Het lied 'Heen en weer' van Drs. P. schiet me te binnen:
We zijn hier aan de oever van een machtige rivier.
De andere oever is daarginds, en deze hier is hier.
De oever waar we niet zijn, noemen wij de overkant.
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland.

Het lied over een veerpont eindigt met ontelbare malen heen en weer, heen en weer, heen en weer.

Ontelbare malen
De President Willy Claes, genoemd naar een bekend Belgisch politicus, doet dat komende woensdag precies twintig jaar. Heen en weer. Al ontelbare malen. Maximaal twaalf personen per keer. Van mei tot oktober. Een overtochtje kost één euro. Wie vaker de pont neemt, doet er slim aan een kaart voor tien tochtjes te kopen en komt dan voor de helft van dat bedrag aan de overkant.

"Op drukke dagen brengen we wel duizend personen over de Maas", zegt Van Neijenhoff. als hij zijn passagiers aan de Belgische kant heeft afgeleverd. "Op zaterdag en zondag is het een stuk drukker dan door de week. Kijk maar."

Zevenhonderd passagiers
Hij haalt het logboek erbij. "We moeten van de baas bijhouden hoeveel passagiers we vervoeren. Kijk, vorige week had ik op een dag ruim zevenhonderd passagiers, een dag later maar negentien. Het kan dus erg variëren. Maar op zaterdag, rond deze tijd, begint het drukker te worden", weet hij uit ervaring.

Inderdaad melden zich steeds meer fietsers. Onder wie Karin en Theo Lang uit het Duitse Heinsberg. Ze hebben een staanplaats op een camping aan de Belgische kant van de Maas en maken een fietstocht richting Nederland. "Ja, mooi dat we de veerpont kunnen nemen", zeggen ze. "Dat doen we regelmatig, we hebben dan ook een tienrittenkaart gekocht." Olivier en Esther Strauven kopen een los kaartje. "We komen uit Genk. Zaterdagmorgen zijn we met de auto hiernaartoe gereden en volgen nu een fietsroute", zeggen ze. "Dat een fietsveer onderdeel uitmaakt van de fietsroute is alleen maar fijn. Een lekker verkoelend boottochtje over het water is prima met dit weer."

Vanwege het 20-jarige jubileum van de President Willy Claes zijn de overtochten komende woensdag helemaal gratis.