Onzekerheid over aardwarmte rondom Venlo, provincie wil antwoorden

Print
Onzekerheid over aardwarmte rondom Venlo, provincie wil antwoorden

Afbeelding: iStock

Grubbenvorst / Venlo - Is aardwarmtewinning rond Venlo een goed alternatief voor gas? Daarover wil de provincie snel duidelijkheid, nu toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen pleit voor terughoudendheid.

De provincie wil snel uitsluitsel over de vraag of het verantwoord is om aardwarmte te winnen in het tuinbouwgebied rondom Venlo. Blijft de onzekerheid in dit dossier, dan vreest de provincie dat dit investeerders in deze duurzame vorm van energie zal afschrikken.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), verantwoordelijk voor het toezicht, stelt zich op het standpunt dat 'terughoudendheid' gepast is met het winnen van aardwarmte bij ondergrondse breuken zoals de Tegelen-breuk. Vorig jaar constateerde het SodM al dat Noord-Limburg een verhoogde kans heeft op aardbevingen als bij breuken aardwarmte wordt gewonnen.

Lees ook: Winnen van aardwarmte is gevoelige kwestie

Woningen
De provincie ziet, nu de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, aardwarmte als een belangrijke vervangende alternatieve energiebron. Behalve voor de glastuinbouw ziet de provincie ook kansen voor andere toepassingen, zoals het verwarmen van woningen.

De oproep van het SodM baart voorzitter Jean Aerts van de vakgroep Bedekte Teelten van de LLTB enige zorgen. Hij denkt echter niet dat het een bom onder de ambities voor flinke uitbreiding van aardwarmte voor glastuinbouw zal leggen.

Wel houdt hij er rekening mee dat aardwarmte mogelijk minder diep gewonnen kan worden dan gehoopt. Dat opgepompte water zal dan ook minder warm zijn. Ook houdt hij er rekening mee dat tuinders die willen investeren in aardwarmte op termijn zullen verkassen naar locaties waar geen breuken liggen.

Bij aardwarmte of geothermie wordt warm water uit het binnenste van de aarde omhoog gehaald. Het afgekoelde water gaat weer terug de aarde in. De diepte vanwaar het water wordt opgepompt, kan variëren.

Onderzoek
Paprikateler Wijnen Square Crops in tuinbouwgebied Californië in Grubbenvorst gebruikte tot voor kort water van zo’n 75 graden, afkomstig van ongeveer tweeduizend meter diepte. Californië Wijnen Geothermie (CWG) is echter in mei op aandringen van SodM gestopt met het winnen van aardwarmte. Pieter Wijnen van CWG en Wijnen Square Crops zegt dat er nu aanvullend onderzoek wordt gedaan om beter inzicht te krijgen in de ondergrond. Hij verwacht dat dat uiteindelijk zal leiden tot een vergunning en hervatting van de winning. Het SodM meldt dat het nog geen voorstel voor hervatting van aardwarmtewinning heeft ontvangen heeft.