Pompoen verbindt Stramproy: 'We willen mensen bij elkaar brengen'

Print
Pompoen verbindt Stramproy: 'We willen mensen bij elkaar brengen'

Pompoenen op de veldjes in Stramproy nemen al reusachtige vormen aan zoals deze Giant Atlantic van twintig kilo. V.l.n.r. Lei Huijerjans, Jan Levels en Thieu Bruijnen. Afbeelding: René Corten

Stamproy - Een nieuw evenement met een sociale achtergrond. Het pompoenfestijn op 7 oktober in Stramproy wordt extra bijzonder omdat het de inwoners van het dorp nader tot elkaar brengt.

Het is nog een paar maanden te gaan, maar pompoenen op diverse veldjes in Stramproy hebben al een respectabel volume bereikt. Groeizaam weer: warmte en water.

De kleurrijke pompoenen in vele vormen en maten zijn de voorboden van een nieuw evenement in het Weerter kerkdorp: het Roojer Pompoenfestijn. Dat vindt plaats op 7 oktober, maar de voorbereidingen zijn al geruime tijd aan de gang.

Verbinden
Organisator is de Stramproyer Nijsmeulebuûrt, die onder meer ook de open tuin bij de Nijsmolen en het bijbehorende bakhuuske onder haar vleugels heeft. "We zijn steeds op zoek naar nieuwe activiteiten", zegt Jan Levels, een van de organisatoren. "Daarbij betrekken we zo veel mogelijk bewoners van Stramproy. Want daar gaat het ons vooral om, we willen mensen bij elkaar brengen."

"Stramproy is dan wel niet zo groot, maar mensen uit dezelfde buurt kennen elkaar lang niet altijd. Iedereen heeft het druk met werk of andere dingen. Maar als ze allemaal een handje helpen bij een activiteit, dan leren ze elkaar vanzelf kennen. Ook daarna weten ze elkaar wellicht te vinden en komt de traditionele naoberhulp weer in zicht. Bovendien dient het pompoenfestijn een goed doel, want de opbrengst is bestemd voor vier onderzoeken naar kanker door het Universitair Medisch Centrum in Maastricht."

Educatief
Met de nieuwe activiteit is de Nijsmeulebuûrt al een tijdje bezig. "We hebben de twee basisscholen benaderd om met pompoenpitten plantjes te kweken", zegt Thieu Bruijnen, een andere organisator. "Die wilden graag meedoen. Zo betrekken we ook kinderen bij het festijn en krijgt het daarmee een educatief karakter. Verder hebben we een oproep gedaan voor kweekkastjes en veldjes. Ook daarbij kregen we hulp van Stramproyenaren. Inmiddels staan er op zes veldjes zo’n vijfhonderd planten met achttien verschillende soorten pompoenen."

Zoals bij Lei Huijerjans. Die weet nog dat hij vroeger tot in december pompoensoep te eten kreeg thuis. "Dat is het voordeel van pompoen", weet hij, "je kunt hem erg lang bewaren en gebruiken."

Diverse soorten
De vele verschillende soorten heeft de organisatie ook nodig. Want voor vlaai, bier, brood en soep van pompoenen heb je andere soorten nodig dan voor sierstukjes. Die laatste worden tijdens het pompoenfestijn bij de Nijsmolen verkocht voor het goede doel. Verder maakt een pompoensoepwedstrijd deel uit van het festijn en kunnen pompoenen uitgehold worden voor Halloween. Daar wordt nog een workshop over gehouden.