Internationaal Historisch Festival in Panningen: 'Dit is een droom'

Print
Internationaal Historisch Festival in Panningen: 'Dit is een droom'

Impressie van Internationaal Historisch Festival, met op de achtergrond het 'wasvrouwke'. Afbeelding: Lé Giesen

Panningen - In Panningen wordt een ruiterterrein vol gezet met 'ouwe zooi' en tienduizenden mensen komen eropaf. Het Internationaal Historisch Festival is al 39 jaar een succesformule. Kijk daar, een tractor met scheepsmotor en misthoorn.

Bernd (63) en Margot (59) Eichhorn bekijken aandachtig een aardappelrooier uit 1952. Ze bezoeken voor het eerst het Internationaal Historisch Festival in Panningen, met ruim 2000 tractoren en 400 stationaire motoren. "Dit is een droom", zegt Margot verrukt. Het was de reis vanuit het Oost-Duitse Dresden meer dan waard. Ze hebben een akkerbouwbedrijf. Margot zit regelmatig op een trekker en Bernd heeft een kleine verzameling oldtimers. Hij bezit onder meer een Lanz Bulldog uit 1937 en een Famulus uit 1963.

Tractor
De reis van Dresden naar Panningen duurt met de auto 6,5 uur. Even lang is Martien Franssen (75) onderweg. Alleen, hij woont in Venray en rijdt met een tractor. En zeker geen gewone trekker. Het achterste gedeelte is een McCormick, maar de motor is een Kromhout en komt uit een sleepboot.

De 'trek/schuit', voorzien van een misthoorn en een stoomfluit, trekt veel bekijks op het terrein. Zeker als Franssen de motor start. Het hele voertuig wiebelt flink op en neer. Nee, zeeziek wordt Franssen er niet van, beweert hij. "Als ik in de stoel zit, wordt het minder en als ik rij al helemaal. Nee, het valt wel mee."

Oude ambacht
Gelukkig. Voor Maria Erven (60) uit Veldhoven valt het niet mee. Zij beeldt het oude ambacht 'wasvrouwke' uit. Aan een waslijn hangt ze een beha, korset, schort en handdoek op. Van Erven was vijf toen haar moeder in 1963 een 'echte' wasmachine kreeg. "Een bovenlader." Voorheen was de uitdrukking maandag-wasdag nog volkomen terecht. Op zondagavond werd de ketel gevuld met vuile was en op een kachel gezet. In het warme water kon de was alvast weken.

Op maandag werd gewassen, waarbij de was met de hand werd rondgedraaid. Na de wasbeurt werd het wasgoed gespoeld in een teil, uitgewrongen en ten slotte aan de waslijn gehangen. Van Erven: "Daar was je echt wel een dag zoet mee."

Mark van Lankveld is verbaasd dat zo veel mensen het mooi blijven vinden om naar "ouwe zooi" te kijken. Al jaren schommelt het bezoekersaantal zo rond de 25.000.

Trekpleister
Het festival behoort tot de grootste toeristische trekpleisters in Noord-Limburg, bevestigt de regionale VVV. Van Lankveld is voorzitter van de Historische Motoren en Tractoren Vereniging (HMT), die 4100 leden telt - tot in Oostenrijk toe. De grootste verzamelaarsbijeenkomst van historisch erfgoed in Europa, aldus Van Lankveld, weet blijkbaar de juiste mix te maken van geschiedenis, oldtimers en gezelligheid. Zelf houdt hij van stationaire motoren, die dus op de plaats blijven. "We hebben er één van 28 ton uit 1907!"