'Dumoulin is de beste ronderenner van de wereld'

Print
'Dumoulin is de beste ronderenner van de wereld'

Afbeelding: George Deswijzen

Tom Dumoulin heeft het land drie weken in zijn greep gehouden. "Thomas was deze Tour beter, maar Dumoulin is de beste ronderenner ter wereld.”

Erik Breukink, oud-renner en ploegleider, was in 1990 de laatste Nederlandse renner op het Tourpodium. Dat Tom Dumoulin hem zou aflossen, was voor Breukink geen verrassing. "Dat zat er wel aan te komen. De laatste twee jaar heeft Dumoulin laten zien tot de wereldtop te behoren in grote ronde. Let maar op: hij wordt ook de volgende Nederlander in het geel. Daar reed ik in ’89 voor het laatst in.”

Overeenkomsten
Breukink zag deze Tour overeenkomsten tussen hem en de Maastrichtenaar. "Ik won ook de tijdrit op de voorlaatste dag, dus ik kan me wel voorstellen hoe gelukkig hij zich zaterdag voelde. Het was de kers op de taart. Hij stelde daar zijn tweede plek veilig, die nog helemaal niet zeker was met Froome en Roglic vlak achter hem.”

Lees ook: Wat moet Dumoulin doen om ooit de Tour te winnen?

Danny Nelissen, analist en oud-renner voorspelde voor de Tour een vijfde zege voor Chris Froome en een derde plek voor Vicenzo Nibali. Die twee voorspellingen kwamen niet uit, die andere wel: Tom Dumoulin als de nummer twee in Parijs. "Froome en Dumoulin zijn unieke renners. De beste ter wereld. Die kunnen schitteren in twee grote rondes.” Dan: "Dat vergt overigens mentaal veel. Wat dat betreft vind ik Tom mentaal zelfs nog sterker dan Froome.” Al is het maar omdat de Limburger niet op een ploeg kan vertrouwen zoals Froome en ook winnaar Geraint Thomas dat wel kunnen. "Thomas was deze Tour beter, maar Dumoulin is de beste ronderenner ter wereld op het moment. Maar een ploeg heb je nodig.” En dan is alleen wijzen naar het ontbreken van Sam Oomen en Wilco Kelderman niet genoeg. "Wil je een trui verdedigen dan moet je iedere dag op kop, 150 kilometer lang. Daar kan Sunweb op dit moment niet”, denkt Nelissen.

Euforisch
Peter Winnen, oud-renner: "Tom was euforisch na de tijdrit, ik denk dat hij het zelf ook niet meer had verwacht. Het maakt die tweede plek alleen maar mooier.” Want onder de indruk is Winnen overduidelijk. "Twee keer tweede in een grote ronde binnen één jaar. Dat is heel indrukwekkend.”

De tweede plek in Parijs heeft hem ook weer wat wijzer gemaakt, denkt Winnen. "Consolideren is moeilijker dan de weg omhoog vinden. Dat heeft Dumoulin dit voorjaar ondervonden toen hij last had van de druk die hij zichzelf oplegde. Dat heeft hij uiteindelijk toch weten om te buigen en deze Tour is op dat vlak helemaal leerzaam geweest. Hij weet volgend jaar precies wat er van hem verwacht wordt.” Want dat Dumoulin de capaciteiten heeft om de Tour te winnen, daar is de voormalig renner uit Ysselsteyn van overtuigd.

Fenomenaal
Ger Koopmans, sportgedeputeerde, heeft de Tour dit jaar ‘voor zijn doen intensief gevolgd’. Tijdens de tijdrit zaterdag zat de politicus nagelbijtend op de bank. "Fenomenaal toch? Ik schakelde in toen Wout Poels ging rijden en ben niet meer opgestaan. En dan die climax met een misrekening in de tijdwaarneming…”

Lees ook: Dumoulin: 'Dit had ik niet verwacht'

Koopmans verbleef enige dagen in Frankrijk om te zien of hij de Tour naar Limburg kon halen. "Tom in het geel de provincie binnen zien rijden, dat is een droom.”

In Frankrijk sprak Koopmans met Dumoulin. "Hij vertelde dat hij er lol in had. Ik vind het steeds weer mooi om te zien, dat iemand die zo onder druk staat als hij voor iedereen tijd maakt. Vooral voor kinderen staat hij erg open. Een echt rolmodel, wiens uitstraling voor de provincie groter is dan welk gevoerd beleid dan ook. In alles is hij een ambassadeur voor het wielrennen.”

Lees ook: Fenomenale veerkracht Dumoulin, met dank aan gepensioneerde naaister