Kadefeesten in Maastricht: 'Wat een geweldig feest'

Print
Kadefeesten in Maastricht: 'Wat een geweldig feest'

Afbeelding: Loraine Bodewes

De Kadefeesten beleefden afgelopen weekend hun tiende editie. Het gratis toegankelijke muziekfeest blijft onverminderd populair onder Maastrichtenaren én Vlamingen.

Hij komt superlatieven te kort. "Sjevraije. Hinnevel." Zanger Frans Theunisz is er zaterdagavond een beetje emotioneel van. "Iech hauw vaan uuch", spreekt hij het massaal toegestroomde publiek toe. Een dag later is hij nog steeds behoorlijk onder de indruk. "Het zag zwart van de mensen. Ze stonden tot op de brug. Ik schat dat er wel zevenduizend man waren. Het was extreem druk. Maar wat een geweldig feest."

Lange dagen
Het zijn lange dagen en vooral ook korte nachten voor de Maastrichtse volkszanger, die zelf niet optreedt op zijn eigen feestje. "Zaterdagavond lag ik om vier uur in bed en zondagochtend om acht uur was ik er weer," zucht Theunisz, met een glas bier in de hand en een tevreden uitdrukking op zijn gezicht. Net als voorgaande jaren lijken de Kadefeesten weer zonder enige wanklank te verlopen. "Een feestje voor iedereen. Jong maar vooral ook oud." Zo presenteert hij het graag.

Alweer voor de tiende keer organiseert Theunisz het gratis toegankelijke muziekfeest op de Kessels­kade. Samen met VB Events & Entertainment, het artiestenbureau van Dré van Bogaert, die dertig jaar lang als geluidsman met Theunisz werkte.

Het begon vrijdagavond, met optredens van onder anderen Freddy Mercury-lookalike Timothy Drake. Naar schatting vierduizend mensen waren erbij. Zaterdagavond was het de beurt aan voormalig Pussycat-zangeres Toni Wille, de band Anderkovver en Henk de Jager.

Op zondagmiddag is dit keer in ­samenwerking met TV Ellef - het Limburgse televisiestation op Ziggo-kanaal 46/48 - gekozen voor een artiestenparade met 35 bekende en minder bekende sterren uit Vlaanderen en Nederland. Onder hen Luc van Meeuwen, Johnny Romein en Bobby Prins.

Levenslied
De 71-jarige zanger van het levenslied gaat backstage gewillig op de foto met z’ n fans, terwijl een van zijn assistenten nog snel een vlekje van zijn hemelsblauwe colbert verwijdert. Volgens zijn discografie heeft Prins hits op zijn naam als Sancta Maria, Ik zoek naar een dorpen Toe kom in m’n armen. In Nederland mag hij dan vrij onbekend zijn, in België is hij een hele meneer. En dat is meteen ook de reden waarom er dit keer nogal wat Vlamingen zijn afgezakt naar Maastricht. Sommigen herkenbaar aan hun T-shirt van café Op ’t Hoekje in Tongeren.

Maar ook de Nederlandse liefhebbers van de smartlap komen aan hun trekken, met optredens van Mieke en Corry Konings. De opnames van het muziekfeest zullen de komende week worden uitgezonden. "In het verleden organiseerden we vaker een eerbetoon aan artiesten als Jean Innemée, Benny Neyman en de Zangeres zonder Naam. Dit keer hebben we voor een andere invulling gekozen", zegt Theunisz. "Hoelang ik hier nog mee doorga? Zo lang als ik gezond blijf!"