Broer doodgereden fietser Tadzjikistan: 'René was een zeer ervaren reiziger'

Print
Broer doodgereden fietser Tadzjikistan: 'René was een zeer ervaren reiziger'

De fietsen van de slachtoffers gefotografeerd door een getuige die het beeld doorstuurde naar nieuwssite RFERL. Afbeelding: AD

De Nederlandse fietser die zondag om het leven kwam in Tadzjikistan is René Wokke (56) uit Amsterdam. Hij was met zijn vriendin Kim Postma (58), die gewond in een ziekenhuis zou liggen, onderweg van Thailand naar Iran.

"René was een hele slimme, ondernemende kerel die altijd op pad was en al 130 landen had bezocht", zegt zijn broer Erik (58). 

Hij vernam het verschrikkelijke nieuws over het overlijden van zijn broer van de politie. Twee agenten brachten hem persoonlijk op de hoogte. "Daarna zijn we naar mijn moeder (81) gereden om haar het slechte nieuws te vertellen", zegt Erik Wokke terugblikkend. 

China uitgevlucht
"Ik ben er nog altijd een beetje confuus van", vervolgt de Fries. "We waren vroeger dikke speelmaatjes en hadden nog steeds goed contact. Via hun weblog kon ik René en Kim volgen. Gedetailleerdere informatie stuurde mijn broer via WhatsApp."

Zijn broer en diens vriendin vertrokken in februari naar Thailand en zouden op 20 september vanuit Iran terugvliegen naar Nederland. Wokke: "Vanuit Bangkok fietsten ze naar China maar daar ondervonden ze zoveel problemen met de politie - René en Kim fietsen altijd in gebieden waar nauwelijks of geen toeristen komen - dat ze het land min of meer uitvluchtten naar Tadzjikistan. Afghanistan lag meer voor de hand op weg naar Iran, maar dat land wilden ze ontwijken omdat het te gevaarlijk was."

130 landen
René Wokke was een zeer ervaren reiziger, zegt zijn broer. "Hij reisde over heel de wereld. Dat deed ie als twintiger al. René zei laatst nog dat hij al 130 landen had bezocht. Hij was altijd op pad, vooral in Azië. Ik heb nooit begrepen wat hij daar zocht en al helemaal niet in Tadzjikistan. Hoe dan ook: Kim en hij hadden het heel erg naar hun zin. Ze fietsten samen al heel wat af binnen en buiten Europa."

 Zijn broer en diens vriendin runden vanuit hun motorclipper in de Amstel samen een bedrijfje dat fietstochten organiseert voor Nederlanders en buitenlandse toeristen. De twee Amerikanen en Zwitser die zondag eveneens om het leven kwamen bij het drama in Tadzjikistan, waren geen klanten van de twee Nederlanders. "Ze hadden die fietsers onderweg ontmoet en fietsten samen verder, zo las ik in de blog."

'Aanslag'
Onder welke omstandigheden zijn broer om het leven kwam, is volgens Wokke nog onduidelijk. "Er zijn berichten dat iemand bewust op het groepje fietsers zou zijn ingereden maar dat staat nog niet vast. Wij wachten op meer informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken." 

In Tadzjikistan circuleren geruchten dat het geen ongeluk maar een aanslag zou zijn, mogelijk gepleegd door IS-aanhangers die terugkeerden uit Syrië. De Tadzjikische autoriteiten gingen aanvankelijk uit van een aanrijding maar houden ook rekening met andere scenario's gezien het geweld bij de arrestatie van de automobilist die inreed op de fietsers. Nieuwswebsite Akhbor.com repte ook over een aanslag waarbij zelfs zou zijn geschoten op de groep. 

De 21-jarige bestuurder van de auto sloeg na de aanrijding op de vlucht. Hij werd later aangehouden in een naburig dorp. Tijdens de zoektocht naar de dader(s) van het drama werden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tadzjikistan twee inzittenden van de auto gedood. Er zou een schietpartij zijn geweest. Naar een vierde inzittende werd zondagavond laat nog gezocht.

Ondernemer
Wokke omschrijft zijn broer als een 'hele slimme en ondernemende kerel' die op allerlei gebieden actief was. Iemand die van zijn hobby's zijn werk maakte. "Hij hield niet alleen van fietsen maar ook van bier. Waar hij ook kwam, overal moest René de lokale bieren uitproberen. Die voorliefde leidde tot het maken van zijn eigen bier via zijn Bildtse Bier Brouwerij in Friesland. Hij leverde onder andere aan Gall & Gall."

Daarnaast was René ook nog psycholoog, vervolgt zijn broer. "Kim werkt als informatiemanager bij het VU Medisch Centrum. Ze hebben geen kinderen maar fungeerden wel als pleegouders voor pubers die ad-hoc uit huis geplaatst moesten worden. Crisisopvang waar ze inmiddels mee zijn gestopt. Ze waren bezig om er een boek over te schrijven."