Groningers woest over tweet Limburgse burgemeester: 'Dit is schofferend'

Print
Groningers woest over tweet Limburgse burgemeester: 'Dit is schofferend'

Afbeelding: Peter Schols

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal heeft zich de woede van zijn collega van de gemeente Eemsmond op de hals gehaald met een tweet over de gaswinning in Groningen.

Houben schreef zondagavond op Twitter dat hij niet snapt hoe heel Nederland zich door een paar Groningers haar gasrijkdom laat afnemen. Hij reageerde daarmee op een opiniestuk van Loek Radix, afgelopen zaterdag in De Limburger.

De econoom schreef daarin over de offers die Nederland brengt om de klimaatdoelstellingen te halen. "Als klap op de vuurpijl moeten we nu van het gas los. De idiotie van deze maatregel is onnavolgbaar."

Boos
De tweet van VVD'er Houben schoot zijn collega Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond in het verkeerde keelgat. "Ik nodig hem uit om naar onze aardbevingsgemeente te komen. Bij het ontbreken van zoveel kennis en invoelend vermogen is dat absoluut nodig'', laat ze in een reactie aan het Dagblad van het Noorden weten. "Ik vind zijn opmerkingen onbetamelijk en ja, je kunt zeggen dat hij een hoop Groningers schoffeert. Ik ben boos."

De stelling van Houben levert op Twitter meer boze reacties van zowel Groningse als Limburgse politici op. Zo schrijft SP-voorzitter Ron Meyer: "Oliedom of een drol op de plek waar een hart hoort." Ook wijzen meerdere mensen erop dat de vergelijking mank gaat, omdat de kolen niets meer opleverenden toen er gestopt werd met de winning ervan.

Burgemeester Houben heeft nog niet gereageerd op de ophef.