'Steekpartij bij fietsdrama Tadzjikistan'

Print
'Steekpartij bij fietsdrama Tadzjikistan'

De fietsen van de slachtoffers gefotografeerd door een getuige die het beeld doorstuurde naar nieuwssite RFERL. Afbeelding: AD

Een van de slachtoffers van het fietsdrama in Tadzjikistan heeft bevestigd dat sprake was van een aanval met messen.

Dat zei een Belgische toerist, die volgens VRT Nieuws heeft gesproken met de overlevenden. "Ik heb gevraagd wat er gebeurd was en het eerste wat een van hen zei was dat ze aangereden waren door een auto, en dat er mensen waren uitgestapt die met messen begonnen te steken."

Shock
De Belg Nicolas Moerman reed als lifter mee in een vrachtwagen toen hij de slachtoffers zag. Zij stonden aan de kant van de weg en gebaarden dat de wagen moest stoppen. "Dat hebben we onmiddellijk gedaan. We zijn uitgestapt en keken wat er aan de hand was. Er lagen verschillende fietsers op de grond, een aantal was ook volledig in shock."

Lees ook: Broer doodgereden fietser Tadzjikistan: 'René was een zeer ervaren reiziger'

Moerman kan niet zeggen wat het motief was voor de aanval, waarbij vier mensen om het leven kwamen. "Ik heb het raden naar wat de aanleiding geweest kan zijn."

Verdachten gedood
Veiligheidstroepen hebben in totaal vier verdachten gedood na het dodelijke fietsdrama. Een vijfde man is aangehouden, meldt het ministerie van Binnenlands Zaken van het Centraal-Aziatische land.

Een van de gedode mannen is vermoedelijk de eigenaar van de auto die de toeristen raakte. Het is nog onduidelijk waar en onder welke omstandigheden de verdachten precies zijn omgekomen. Een van de mannen verzette zich volgens de autoriteiten tegen zijn aanhouding.

Door het incident kwamen vier toeristen om het leven. Zij zijn afkomstig uit Nederland, Zwitserland en de Verenigde Staten.