Opnieuw warmterecord: nooit eerder zoveel zomerse dagen

Print
Opnieuw warmterecord: nooit eerder zoveel zomerse dagen

Afbeelding: iStock

Vandaag werd met de 42ste zomerse dag van dit jaar een nieuw record gevestigd: nooit eerder was het in de eerste zeven maanden zo vaak 25 graden of warmer in Nederland. De komende weken blijft het warm, en kan misschien zelfs het record van het aantal zomerse dagen in een heel jaar verbroken worden.

Raymond Klaassen, meteoroloog bij Weerplaza: "Zo veel zomerse dagen is echt vrij zeldzaam. Vandaag hebben we de meeste zomerse dagen over de eerste zeven maanden van het jaar sinds 1901, dat is toch bijzonder."

Record
Het recordaantal zomerse dagen in een jaar ligt op 51 en stamt uit 2006. De kans is groot dat dat record dit jaar verbroken zal worden. "We hebben er nog tien nodig, en met de huidige verwachting denk ik dat er deze week alleen nog wel zeven bij komen. Dan hebben we er dus nog maar drie nodig in de rest van augustus en september. De kans is groot dat dat lukt", aldus Klaassen.

Volgens Klaassen wordt het ook deze week nog lekker zomers weer, weliswaar met af en toe een (onweers)bui. Vandaag is er voornamelijk in de westelijke provincies kans op regen. Morgen kan het her en der gaan regenen in het westen en het noorden, en woensdag kan het oosten van Nederland een bui verwachten. Toch zal het tussen de buien door overal zomers blijven, met zomerse temperaturen.

Lees ook: Zonnigste juli sinds begin metingen

Tropische temperaturen
Er is zelfs nog kans op tropische temperaturen deze week. Klaassen: "Met de huidige verwachtingen voor de komende twee weken voor De Bilt is er nog een kleine kans dat het vrijdag of zaterdag tropisch kan worden. In het zuiden van Nederland is die kans nog groter. Wat er verder in augustus nog gaat gebeuren kan ik nu nog moeilijk voorspellen."