Burgemeester over stevige kritiek uit Groningen: ‘Jammer dan’

Print
Burgemeester over stevige kritiek uit Groningen: ‘Jammer dan’

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal is niet van plan om terug te komen op zijn bekritiseerde uitlatingen over de gaswinning in Groningen.

De VVD-politicus liet zich zondag in een tweet ontvallen dat hij niet begreep waarom 'heel Nederland zich door een paar Groningers haar gasrijkdom laat afnemen'. 

Vakantie
Het bericht kwam Houben op veel kritiek te staan, maar dat deert hem niet. "Ik ga niet discussiëren over een tweet", laat hij vanaf zijn Amerikaanse vakantie-adres weten aan Dagblad van het Noorden. "Er heeft een handvol Groningers en wat mensen van de SP gereageerd op mijn tweet. Daar heb ik geen vrienden mee gemaakt. Jammer dan."

Onbetamelijk
In Groningen kan de sneer van Houben op weinig applaus rekenen. Veel inwoners en politici uit de door aardbevingen geteisterde provincie hebben geen goed woord over voor de tweet. Marijke van Beek, burgemeester van de gemeente Eemsmond, is woest. "Dit is toch onbestaanbaar? Ik vind zijn opmerkingen onbetamelijk en ja, je kunt zeggen dat hij een hoop Groningers schoffeert. Ik ben boos."

Oliedom
Ook buiten Groningen klinkt er veel hoon. Zo schrijft SP-voorzitter Ron Meyer uit Heerlen: "Oliedom of een drol op de plek waar een hart hoort." Diens partijgenoot Peter van Zutphen, wethouder in Heerlen, vindt dat de opmerking van Houben getuigt van 'enorm onbegrip voor de ellende die Groningers is aangedaan'. 

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu