Man haalt tot drie keer toe ree uit het water

Print
Hij is de held van de dag. Roermondenaar Gerard Benthem zwom maandag zo ongeveer de halve dag achter een jonge ree aan, die in de Roer terecht was gekomen en moeite had op de oever te komen.

De reddingsoperatie eindigt rond half vier 's middags achter de flat aan de Muggenbroekerlaan. Brandweer, dierenambulance, politie, wildbeheereenheid. Allemaal zijn voor het diertje in actie gekomen.

Zwembroek
De grote held staat gehuld in een paars-rose zwembroek onder de modder op de oever. Een tevreden glimlach op het gezicht. Twee brandweerlieden zitten gehurkt bij het hertje, dat trillend met het kopje onder een handdoek ligt, om het zo rustig mogelijk te houden.

Benthem blijkt de ree ’s morgens al te hebben gesignaleerd vanuit zijn woning die uitkijkt op de Roer. "Ik ben er achteraan gezwommen, maar op een gegeven moment wist ze toch op de oever te krabbelen. Ze leek uitgeput, dus heb ik haar laten liggen om bij te komen en heb d’r vanuit huis in de gaten gehouden. Springt ze rond twee uur wéér het water in. Daar is toch iets mis, denk ik. Dus zwembroek aan en er hup, erachteraan."

Schrikt
Ondertussen belt zijn echtgenote de dierenambulance en de brandweer. Die laatste arriveert als Benthem het hertje net op de oever heeft geduwd. Alleen schrikt het dier zo van de brandweerlieden die met een groot vangnet naderen, dat het zich spontaan weer in het water stort en naar de overkant zwemt.

Met alle hulptroepen - inclusief verslaggever en fotograaf - over de weg en Benthem via het water erachteraan. Daar wordt de  uitgeputte ree op het droge gehaald. Lex Verbeek van de plaatselijke wildbeheereenheid komt het dier ophalen op om het naar de reeënopvang in Posterholt te brengen. De vierjarige Raf heeft met zijn moeder het hele schouwspel gevolgd en wil toch een oogje in zeil houden. "Mogen wij daar ook bij het hertje op bezoek?"