Kritiek op noordpoolcruises na doodgeschoten ijsbeer

Print
Kritiek op noordpoolcruises na doodgeschoten ijsbeer

Afbeelding: AFP

Op Spitsbergen is afgelopen vrijdag een ijsbeer doodgeschoten. Een groep toeristen ging aan land, en het dier viel een Duitse man aan. Een van de 'ijsbeerbewakers', die standaard meegaan op de cruises, schoot de ijsbeer dood.

De vraag rijst of de ijsbeer moest sterven, enkel omdat toeristen de zeldzame dieren graag van dichtbij wilden bekijken.

Zelfverdediging
Wat een droomcruise moest worden met de MS Bremen liep vorige week anders af dan verwacht. Een Duits bemanningslid werd op Spitsbergen aangevallen door een ijsbeer, en raakte daarbij gewond aan zijn hoofd.

De man moest vervolgens met een helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. De ijsbeer werd door een collega van de man doodgeschoten, uit zelfverdediging. 

IJsbeerbewakers
Passagiers van de cruiseschepen die onder andere Spitsbergen aandoen betalen duizenden euro's om ijsberen te kunnen spotten. De ijsbeerbewakers die meegaan moeten instaan voor de veiligheid van de toeristen.

De autoriteiten van de regio waarschuwen regelmatig voor het gevaar van de ijsberen. Door het gevaar van ijsberen zijn die bewakers verplicht op Spitsbergen. Ze zijn speciaal opgeleid en gewapend.

Kritiek
Veel mensen zijn kritisch over de aangeboden cruises. "Zulke cruises verstoren altijd de gevoelige natuur in het Noordpoolgebied", aldus Bioloog Jörg Feddern (57) van Greenpeace aan de Duitse krant Bild.

"Door de opwarming van de aarde dalen de ijsvlaktes in het gebied. Dat maakt het voor ijsberen steeds moeilijker om te jagen. Als dan ook nog eens cruiseschepen met toeristen aanmeren, wordt hun zoektocht naar voedsel helemaal verstoord."

Bijval
De Noorse politie verdedigt het optreden van de bemanning van de MS Bremen. De bemanning zou correct gehandeld hebben door eerst te roepen en een alarmpistool af te vuren. Toen de ijsbeer 'niet wilde luisteren' werd het dier doodgeschoten.

De rederij vertelde dat het nooit de bedoeling is dat toeristen in de buurt van de dieren komen. De ijsberen zouden enkel vanaf de schepen geobserveerd worden, toeristen gaan nooit aan wal als er beren in de buurt zijn.

Pure noordpoolgebied
Het cruiseschip MS Bremen is een van de twee cruiseschepen van de Hamburgse rederij Hapag-Lloyd Cruises die zulke expedities ondernemen.

Hapag-Lloyd Cruises belooft in de advertenties dat passagiers steeds het ‘pure noordpoolgebied’ zullen kunnen ontdekken. "Waar ijsberen de wildernis regeren.''