Dorpsrel in Geijsteren om ‘een tros lullen’

Print
Dorpsrel in Geijsteren om ‘een tros lullen’

Afbeelding: Lé Giesen

Geysteren - Verplaatsen van kunstwerk Het Vuur zorgt voor een rel in Geijsteren. Kunstenaar Harm Rutten voelt zich 'onfatsoenlijk bedrogen'. Erik Peters bepleit de terugkeer van kunst in het dorpshart. De reacties variëren.

Hij heeft het over een 'schreeuwende lobby' van pakweg dertig dorpsbewoners die zijn kunstwerk Het Vuur maar niks vinden. "Ze vinden het zelfs op een tros lullen lijken", verzucht de in Geijsteren geboren en getogen kunstenaar Harm Rutten.

Bedrogen
Hij zit behoorlijk in zijn maag met de verplaatsing van zijn kunstwerk naar 'een grasveldje in een zijsteegje'. Hij snapt er niks van en voelt zich 'onfatsoenlijk bedrogen', maar zegt niks te kunnen doen: "Dan ga ik met pek en veren besmeurd het dorp uit."

Het vernieuwde dorpshart van het 450 zielen tellende Geijsteren werd eind juni geopend. In maart velden de dorpelingen nog met vereende krachten een bijna 130 jaar oude, maar zieke kastanjeboom op het dorpsplein.

Discussie
Dat werd daarna opnieuw ingericht en onder meer voorzien van bloembakken op wieltjes. Voor het 2.500 kilo zware kunstwerk was na de nodige discussie in dorp en dorpsraad geen plek meer.

Het stenen beeld werd in 1992 geplaatst. Maar inmiddels wordt in Geijsteren blijkbaar anders gedacht over deze kunst in de openbare ruimte, zegt hij.

Reacties
Dat merkte ook een goede bekende van Rutten, Erik Peters uit Leunen. Zijn oproep op Facebook voor terugkeer van Het Vuur in het dorpshart roept gemengde reacties op.

Veel adhesiebetuigingen zoals ‘onbegrijpelijk’, ‘onacceptabel’ en ‘moet kunst wijken voor een stel bloembakken?’ Maar ook: ‘bemoei je met je eigen dorp’ en ‘het lijkt wel een tros lullen’.

Het beeld is volgens Rutten eigendom van de gemeente Venray. Een woordvoerster ontkent dit: het is van het dorp. De gemeente heeft op verzoek van de Werkgroep herinrichting dorpsplein meegedacht over herplaatsing. Maar conclusie was dat het beeld niet meer past op het vernieuwde plein.