Stankoverlast veevoerfabriek De Heus gaat langer duren

Print
Stankoverlast veevoerfabriek De Heus gaat langer duren

Afbeelding: De Limburger

Maasbracht - De schoorsteen bij veevoerfabriek De Heus in Maasbracht wordt niet versneld verhoogd. Omwonenden blijven zodoende langer last houden van stankoverlast en dat terwijl het aantal klachten stijgt.

De provincie deed in april een poging De Heus ­ertoe te bewegen snel een vergunning aan te vragen voor het verhogen van de schoorsteen van de fabriek. Deze maatregel zou de stankoverlast, waar omwonenden in Maasbracht en Herten al jaren over klagen, moeten verminderen.

Rechtszaken
De veevoerfabrikant heeft echter besloten te wachten met het aanvragen van de vergunning omdat er nog altijd rechtszaken lopen over de aan het bedrijf verleende omgevingsvergunning. Pas als die onherroepelijk is, wil het bedrijf stappen zetten om de schoorsteen te verhogen.

Elektrische neus
De provincie heeft de afgelopen maanden ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor het inzetten van een elektrische neus bij de fabriek, een zogeheten e-nose, die meteen kan nagaan of er een overschrijding plaatsvindt van de aan De Heus opgelegde geurnormen. De conclusie van het onderzoek is echter dat de inzet van de sensor zinloos is. ‘De e-nose blijkt onder andere geschikt voor olieachtige stoffen. Met geurcomponenten uit de diervoederindustrie blijkt dat niet zonder meer het geval’, schrijft het college van Gedeputeerde Staten in een antwoord op vragen van PvdA-Statenlid Aleida Berghorst.

Papieren werkelijkheid
De stankoverlast die omwonenden van De Heus ervaren, houdt de politiek al enige tijd bezig. Dat wordt deels veroorzaakt doordat er groot verschil zit tussen de papieren werkelijkheid en de daadwerkelijke situatie. De veevoerfabrikant houdt zich namelijk aan de hem opgelegde normen. Desondanks ondervinden omwonenden veel stankoverlast. In totaal kwamen er bij de provincie het afgelopen anderhalf jaar 464 klachten binnen. Bovendien zit er een stijgende lijn in de hoeveelheid klachten.