Graven moet overlast werkzaamheden Vrijthof beperken

Print
Graven moet overlast werkzaamheden Vrijthof beperken

Afbeelding: De Limburger

Precies twee maanden de tijd heeft het bedrijf Spie. Dan moet het Vrijthof af zijn van dieselaggregaten. Als het goed is, merken de bezoekers van het plein er weinig van.

In het weekeinde van 1 en 2 oktober tillen kranen een transformatorstation van een meter of vier doorsnee de ingang van de Vrijthof-garage in Maastricht in. Bij die ingang is daarvoor dan een ruimte uitgegraven.

Werkzaamheden
Voor 2 november moet de elektriciteitsvoorziening van het Vrijthof helemaal gereed zijn: geen aggregaten meer, maar vaste aansluitpunten voor evenementen als de Rieu-concerten, Ridderronde, Preuvenemint, de 11de van de 11de en Magisch Maastricht.

Direct na het Preuvenemint starten de werkzaamheden. Volgens Harold Engwegen van het bedrijf Spie gaan bezoekers van het plein er zo weinig mogelijk van merken. "We hebben twee weken nodig om 660 meter kabels aan te leggen rondom het plein."

Overleg
Spie voert uitgebreid overleg met de horeca en het kerkbestuur. "We zouden natuurlijk niet willen dat we kerkdiensten hinderen."

De horeca heeft al een concessie afgedwongen: het wegzuigen van de grond zou sneller gaan dan afgraven, maar ook meer herrie veroorzaken voor het terraspubliek. Daarom wordt er toch gegraven.

Klus
Spie noemt het ‘een flinke klus’ om het werk op 2 november af te hebben als de 11de van de 11de begint op te bouwen. "Dan moeten we ook echt getest hebben of het transformatorstation het doet. De evenementen kunnen voortaan op veertien zogeheten putkasten langs het plein inpluggen voor stroom."

Voor alle zekerheid wordt de oude installatie (die werkt met aggregaten) nog niet direct verwijderd.

Wet
Maastricht besloot in januari tot een vast stroomnet. Aanleiding was een nieuwe wet die netwerkbeheerder Enexis verbiedt nog langer (commercieel) stroom te leveren.

De hele operatie kost de gemeente 1,8 miljoen euro. Dat geld verdient Maastricht terug door van organisaties een vergoeding van 1.300 euro per evenementendag te vragen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →