Regering Tadzjikistan: Fietsdrama was aanslag verboden islamitische partij

Print
Regering Tadzjikistan: Fietsdrama was aanslag verboden islamitische partij

De fietsen van de slachtoffers gefotografeerd door een getuige die het beeld doorstuurde naar nieuwssite RFERL. Afbeelding: AD

Het fietsdrama in Tadzjikistan waarbij zondag vier fietstoeristen omkwamen onder wie een Nederlander, was een aanslag van een verboden islamitische partij. Dat meldt de regering van het Centraal-Aziatische land.

Volgens het departement stond de groep die de aanslag pleegde onder leiding van een man die in Iran was getraind. De aanslag werd gisteravond opgeëist door Islamitische Staat (IS). De terreurorganisatie deed dat via haar persagentschap Amaq.

Bij de aanslag kwam René Wokke (56) uit Amsterdam om het leven. Hij was met zijn vriendin Kim Postma (58) onderweg van Thailand naar Iran. Het stel fietste met andere buitenlanders die ze onderweg hadden ontmoet. Volgens Postma werden ze aangereden, stapten de inzittenden van de wagen uit en bewerkten de mannen enkele groepsleden met messen.    

Een van de slachtoffers van het fietsdrama, waarbij naast de Nederlander ook een Zwitser en twee Amerikanen werden gedood, bevestigde dat laatste tegenover eenBelgische lifter. Hij zat in een vrachtwagen die moest stoppen op de plek van het drama.

Lees ook: Broer doodgereden fietser Tadzjikistan: 'René was een zeer ervaren reiziger'

Op amateurvideobeelden van de aanslag is te zien dat een donkere Daewoo bewust op het groepje fietsers instuurt en daarna nog een keer omkeert om slachtoffers te raken. Volgens lokale artsen hebben slachtoffers ook diepe messteken. 

'Aanslag'
In Tadzjikistan circuleerden al geruchten dat het geen ongeluk maar een aanslag zou zijn, mogelijk gepleegd door IS-aanhangers die terugkeerden uit Syrië. De autoriteiten in Tadzjikistan houden naar eigen zeggen rekening met de mogelijkheid van een terreurdaad. "We kijken naar alle scenario's. Een ongeval, beroving of terrorisme", zei minister Ramazon Rahimov (Binnenlandse Zaken) vanmorgen. 

Lees ook: Islamitische Staat claimt aanslag op fietstoeristen Tadzjikistan