Amateurbokser droomt van deelname Olympische Spelen

Print
Amateurbokser droomt van deelname Olympische Spelen

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Sittard - Xavier Köhlen heeft de knoop doorgehakt. De viervoudig Nederlands amateurkampioen boksen stapt over naar het profboksen. Zaterdag 15 september maakt de 26-jarige weltergewicht zijn debuut in Cultureel Centrum Corneliushuis, Heerlerheide.

Tegenstander is de in Eindhoven wonende Senegalees Djiby Diagne. 

Boksen is olympische sport
De bokser uit Sittard is meervoudig Nederlands kampioen karate en in 2009 werd hij in Parijs zelfs Europees kampioen. Nadat hij in het karate de top had bereikt, verruilde de sportman de de tatami voor de boksring. "Mijn droom was deelname aan de Olympische Spelen. Karate is echter geen olympische sport. Boksen wél!", zegt Köhlen. In no-time bereikte de bokser van De Amateur, Munstergeleen, onder de vleugels van wijlen trainer en sportvriend John Huiveneers, ook in het boksen de nationale top.

Focus
Hij combineerde boksen met zijn academische studies ( Sport- en Physical Education bij Fontys Sporthogeschool in Eindhoven en Fiscaal Recht aan de Universiteit Maastricht) alsmede een partime baan van 16 uur per week bij ziektekostenverzekeraar CZ, in Sittard.

De droom van deelname aan de Olympische Spelen kwam mede daardoor niet uit. Köhlen weigerde om alles op het boksen te zetten en wilde eerst zijn maatschappelijke toekomst veilig stellen. Nu dit door het afronden van zijn academische studie aan de UM een feit is, gaat de Limburger zich voor het eerst helemaal focussen op het boksen. "Waar dat toe leidt zal de tijd leren", aldus Köhlen.