Reuzen tot elf meter hoog veroveren de culturele hoofdstad

Print
Het wordt een invasie zoals we die in Nederland niet eerder meemaakten. Drie reuzen doen in augustus Europa’s culturele hoofdstad Leeuwarden aan. Het is een theaterspektakel uit Frankrijk waar nogal wat bij komt kijken.

Een echte naam heeft ze niet. Het Kleine Reuze Meisje wordt ze genoemd. Ruim vijf meter hoog is ze. Ze waart straks door Leeuwarden waar ze samen met een hond, De Xolo, op zoek gaat naar haar vader, De Duiker genoemd. De Duiker schijnt Friesland miljoenen jaren geleden te hebben geholpen met de strijd tegen het water. Volgens de overlevering plukte hij eigenhandig bergen uit het landschap en smeet ze als een soort modder tegen de dijken om deze te versterken. En nu is hij terug. Zijn dochter, die op haar route door de stad met liefde kinderen op haar arm laat schommelen, is vastberaden hem te vinden.

400.000 bezoekers
De openluchtvoorstelling Grote Schaats in het IJs is gebaseerd op de geschiedenis van Leeuwarden en Friesland en de strijd tegen het water. De organisatie verwacht in drie dagen tijd zo’n 400.000 bezoekers in de Friese hoofdstad.Het Franse theatercollectief Royal de Luxe uit Nantes, in 1979 opgericht door regisseur Jean Luc Courcoult, gebruikte de reuzen al in voorstellingen in diverse landen, in Nederland zijn ze voor het eerst. Omdat de Fransen de filosofie aanhangen dat ze het theater naar het publiek willen brengen, zijn de reuzen niet alleen in het stadscentrum van Leeuwarden te zien, maar trekken ze ook door andere wijken. In drie dagen tijd leggen ze tien routes af, over land én over water.

250 lokale vrijwilligers
De reuzenmarionetten nemen zo nu en dan een pauze op een plein. Kranen tillen de reuzen naar hun slaapplekken. De poppen zijn levensecht, ze draaien hun hoofd, bewegen hun mond en knipperen met hun ogen. Tientallen mensen, lilliputters in verhouding, zijn nodig om één pop in beweging te krijgen. Sommigen zitten in een tuig, anderen hangen met hun hele gewicht aan dikke kabels alsof ze een enorme klok moeten luiden. Dankzij 250 lokale vrijwilligers kunnen de reuzen hun route lopen.Er zijn nauwelijks dranghekken, maar er is wel zestig kilometer afzetlint, van Leeuwarden naar de Afsluitdijk en weer terug. Een karavaan van achttien vrachtwagens bracht afgelopen week het materiaal van Nantes naar Friesland. De Franse crew telt 120 mensen. De komende twee weken wordt er op een geheime locatie druk gebouwd en gelast. In een naaiatelier wordt speciaal voor de begeleiders in Leeuwarden kleding gemaakt.

Dit zijn de drie reuzen in Leeuwarden:

Het Kleine Reuze Meisje (gebouwd in 2005)
- 5,5 meter hoog, 800 kilo.
- 20 mensen zijn nodig om haar tot leven te wekken.
- Wandelt maximaal 2,5 km per uur.
- Gemaakt van staal, populieren en limoenhout.
- Kan door de tijd reizen.
- Haar hobby’s: snoepen en turnen.
- Draagt doorgaans een groene of roze jurk.

De Duiker (gebouwd in 2009)
- 11 meter hoog, 3000 kilo.
- Met hulp van ruim 30 mensen komt hij in beweging.
- Wandelt hoogstens 2 km per uur, is gemaakt van populieren en limoenhout, leer en staal.
- Hij draagt een duikersuitrusting met helm. Alleen z’n onderarm en handen zijn onbedekt.
- Zijn haar is gemaakt van paardenhaar en zijn wenkbrauwen van bezemstro.
- Zijn ogen werken op kleine motoren en zijn gemaakt van straatlantaarns.

De Xolo (gebouwd in 2010)
- 3 meter hoog, 350 kilo.
- Aangedreven door 20 man.
- Haalt wandelend 4,5 km per uur, rennend 6 km.
- Is in Mexico gecreëerd door de Azteken.
- Heeft goddelijke krachten, beweegt erg soepel en heeft tanden van vulkanisch glas.
- Verder is de Xolo een vrij normale hond, die zijn staart beweegt, zijn tong uitsteekt en zichzelf krabt.
- Zijn taak is het begeleiden van overledenen naar het hiernamaals.
- Sinds 2010 is hij onafscheidelijk van Het Kleine Reuze Meisje, niemand weet precies waarom.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →