Zesdaagsekoning Andreas Kappes plots overleden

Print
Zesdaagsekoning Andreas Kappes plots overleden

Kappes viert een overwinning in de Ronde van Duitsland in 1999. Afbeelding: EPA

Andreas Kappes is dinsdagnacht op 52-jarige leeftijd overleden. De in Keulen woonachtige ex-prof bezweek aan een allergische reactie op een insectenbeet.

Kappes had woensdag acte de présence moeten geven bij de Ronde van Neuss, een Tourcriterium waarvoor hij het deelnemersveld samenstelde. Trekpleister in Neuss is sprinter Andre Greipel. De organisatie kondigde dinsdag aan dat het criterium, ondanks het overlijden van Kappes, toch doorgaat.

Baanwielrenner
Kappes maakte vooral furore als baanwielrenner. Zo pakte hij drie keer brons op het WK koppelkoers. In het circuit van zesdaagsen was hij rond de eeuwwisseling toonaangevend. De Duitser stond 24 keer op het hoogste podium, veelal als ploegmaat van de Belg Etienne de Wilde. Ook als wegrenner kon Kappes goed uit de voeten. Het resulteerde onder meer in twee etappezeges in Parijs-Nice, een etappe in de Giro (1988) en winst in de Vlaamse voorjaarsklassieker Omloop Het Volk (1991). De veelzijdige Kappes finishte in 1990 als 7de in de Amstel Gold Race.

Doping
De reputatie van de in Bremen opgegroeide renner liep schade op door een aantal dopingzaken. In 1997 werd hij na het Duits kampioenschap betrapt op amfetamines. Het leverde hem een schorsing op van zes maanden. In 2000 liep Kappes wederom tegen de lamp. Dit keer werd hij door de Duitse wielerbond vrijgesproken. Kappes beëindigde zijn profcarrière in 2008. De laatste jaren begeleidde hij een aantal jonge talenten.