Sittard-Geleen stelt tien miljoen aan investeringen uit

Print
Sittard-Geleen stelt tien miljoen aan investeringen uit

Afbeelding: Annemiek Mommers

Sittard - Sittard-Geleen streept tot 2021 tien miljoen euro aan investeringen weg. Het gaat vooral om uitstel van geplande investeringen. Het gaat om de gemeentelijke bijdrage voor de Zuidelijke Spooraansluiting van Chemelot en gelden voor de Sportzone Limburg.

De gemeente staat onder preventief financieel toezicht van de Provincie Limburg. Om de meerjarenbegroting op orde te krijgen is een herstelplan afgesproken. Daarin staat dat Sittard-Geleen in 2019 en 2020 vijf miljoen euro bezuinigt op voorgenomen investeringen. De provincie wil hierover uiterlijk begin september uitsluitsel krijgen.

In de koelkast
Volgens wethouder Pieter Meekels (financiën, GOB) heeft de stuurgroep Chemelot aangegeven dat de Zuidelijke Spooraansluiting op zijn vroegst in 2023 wordt aangelegd. De gemeentelijke bijdrage hieraan kan daarmee voorlopig in de koelkast worden geplaatst. De Zuidelijke Spooraaansluiting moet rechtstreeks treinverkeer vanaf Chemelot mogelijk maken richting het zuiden.

Sportzone
Verder wil het stadsbestuur de doorontwikkeling van de Sportzone Limburg ‘temporiseren’. De nadruk komt hier nu te liggen op het verbeteren van de exploitatie van dat wat er al is en niet op nieuwe investeringen. Daardoor zijn voor de Sportzone Limburg gereserveerde middelen ‘voorlopig niet nodig’.

Meekels stelt dat bij het wegstrepen van tien miljoen aan investeringen is “gekozen voor projecten die door externe factoren vertragen en daardoor de ontwikkeling van de stad niet of nauwelijks belemmeren.”