Artsen willen dat NVWA sjoemelsigaretten uit de winkels haalt

Print
Artsen willen dat NVWA sjoemelsigaretten uit de winkels haalt

Afbeelding: ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet sjoemelsigaretten uit de handel nemen. Daarvoor pleiten onder meer Stichting Rookpreventie Jeugd, het Rode Kruis, kinderartsen, longartsen en cardiologen.

Ze willen dat de NVWA alle sigaretten die niet aan de regels voldoen uit de winkelschappen verwijdert. Het gaat om sigaretten waarbij  meer dan tien milligam teer, één mg nicotine en tien mg koolmonoxide vrijkomt.

Onderzoek
De overheid moet dit controleren met een ISO-gecertificeerde rookmachine. Maar uit onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM blijkt dat deze methode een sterk vertekend beeld geeft sinds tabaksfabrikanten gaatjes hebben aangebracht in sigarettenfilters. "Door die gaatjes wordt schone lucht aangezogen die zich vermengt met de sigarettenrook. Het verdunde en vervolgens gemeten rookmengsel bevat dan ook veel minder gifstoffen en voldoet daardoor dan precies aan de wettelijke normen. Sjoemelen wordt dat genoemd", stelt de Stichting Rookpreventie Jeugd.

De NVWA heeft het verzoek om de regels te handhaven ontvangen, maar kan nog niet zeggen of er ook gehoor aan gegeven wordt. Mocht dat niet het geval zijn, dan spant de stichting Rookpreventie Jeugd een kort geding aan.

Aangifte
Rookpreventie Jeugd deed eerder al samen met enkele partners strafrechtelijke aangifte tegen de tabaksindustrie. "Vrijwel alle sigarettenmerken die dagelijks in Nederland worden verkocht bevatten minimaal twee keer zoveel gif als wettelijk is toegestaan", aldus de stichting. "Het gaat om het kankerverwekkende teer, de verslavende nicotine en om koolmonoxide dat onder meer hart- en herseninfarcten veroorzaakt."