Burgemeester na Twitterrel op werkbezoek in Groningen

Print
Burgemeester na Twitterrel op werkbezoek in Groningen

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal gaat naar Groningen. Hij accepteert na zijn omstreden gas-tweet de invitatie van zijn collega Marijke van Beek van Eemsmond.

De ene twitteraar zal burgemeester Wil Houben van Voerendaal opwachten met Groninger koek. Een andere stelt hem - aanzienlijk minder vriendelijk - een ‘warm welkom’ in het vooruitzicht. Als Houben tenminste het lef heeft zijn gezicht in Groningen te laten zien, klinkt het in het noorden des lands.

Commotie
Dat heeft hij, laat Houben weten. Hij veroorzaakte veel commotie in het noorden met een tweet over de beëindiging van de gaswinning vanwege de aardbevingsschade. ‘Snap niet hoe Nederland zich door een paar Groningers haar gasrijkdom laat afnemen’, twitterde hij. Een schofferende, ‘Trumpiaanse’ tweet, oordeelden nogal wat Groningers.

Werkbezoek
Ook burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond kwam in het het geweer. Zij nodigde Houben uit voor een werk­bezoek aan haar gemeente. "Bij het ontbreken van zoveel kennis en invoelend vermogen is dat absoluut nodig." Wat Van Beek hem dan allemaal wil laten zien? "De schade aan veel woningen, de onzekerheid en de woede onder de mensen. Ik denk dat Houben dan op zijn uitspraak terugkomt."

Mijnschade
Voerendaals burgemeester pakt de handschoen op. Hij gaat op werkbezoek bij de Groningers, laat hij via een chatbericht weten. Om er meteen aan toe te voegen: ‘Ik zal ze meteen vragen of zij in het verleden al eens naar de mijnschade zijn komen kijken, de gevolgen van de overstromingen van de Maas en de gevolgen van de zware aardbevingen in onze provincie’.

Pact
Begin 2017 nog riepen de provincies Limburg en Groningen een ‘bodemalliantie’ in het leven om gezamenlijk een vuist te maken tegen het ‘passieve Den Haag’. Het Limburgse provinciebestuur wil nu niet reageren op de tweet van Houben, maar gedeputeerde Hubert Mackus heeft dinsdag wel contact opgenomen met zijn Groningse collega Patrick Brouns om het interprovinciale pact nog eens stevig te herbevestigen.

Verbaasd
De in Heythuysen geboren en getogen Brouns is hogelijk verbaasd over de tweet van Houben. Hij wijst op de vele parallellen tussen beide regio’s: de woningschade, het menselijk leed, het verlies van tienduizenden banen door de mijnsluitingen en 12.000 jobs als de gaswinning wordt gestaakt. Brouns: "Als Houben heeft bedoeld dat wij met z’n allen aan een oplossing moeten werken, was zijn woordkeus vreemd."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu