Kinderboerderij wil niet sluiten: ‘Wij zijn geen dierenbeulen’

Archiefbeeld

Archiefbeeld© iStock

De kinderboerderij in Sint Odiliënberg zet de hakken in het zand. Ze wil niet sluiten. Op Facebook werd een oproep tot steun honderden keren gedeeld. "We worden weggezet als dierenbeulen. Maar hier zijn geen misstanden."

Rik van Hulst

‘Dit mag gedeeld worden, ook namens het bestuur van de kinderboerderij, om te helpen het open te houden’, schreef vrijwilliger Hella deze week in hoofdletters op Facebook. Er werd massaal gehoor aan de oproep gegeven. Honderden Facebookgebruikers uitten hun ongeloof en deelden haar bericht waarin ze stelt dat door ‘één meer dan ongegronde klacht’ de gemeente besloot dat de kinderboerderij voor 1 juni 2019 sluit. Daarmee doelt ze op klachten uit de buurt over het dierenwelzijn.

VerzetDe gemeente besloot na een gesprek met het bestuur en een dierenarts "dat het verstandiger is om de activiteiten langzaam af te ronden met als einddatum 1 juni 2019". Nu komt de kinderboerderij in verzet.

De gemeente stelt in een eerste reactie dat het verhaal genuanceerder ligt dan het Facebookbericht doet vermoeden. Het is een combinatie van nieuwbouwplannen, klachten en vrijwilligers.

'Geen perspectief'Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn klachten uit de buurt de aanleiding geweest voor een gesprek met het bestuur. "Tijdens dit gesprek bleek eveneens dat er een gebrek aan vrijwilligers is. Naar aanleiding daarvan is geconcludeerd dat deze kinderboerderij geen perspectief meer heeft.”

DierenwelzijnVoorzitter Ton Theelen zegt nu, weken nadat de sluiting werd besproken in de gemeenteraad, alsnog in verzet te komen "omdat niet iedereen het heeft meegekregen”.

Het stuit hem tegen de borst dat klachten vanuit de buurt over het dierenwelzijn een mogelijke sluiting tot gevolg zouden hebben. "We worden weggezet als dierenbeulen. Het gaat om één klacht in de 45 jaar dat de boerderij bestaat. Het is heel vernederend daarvoor op het matje te worden geroepen bij de burgemeester. Die dieren zijn kerngezond. Het is een opgeblazen verhaal. Ik ben tussen de os en ezel geboren en weet hoe ik met dieren moet omgaan. Hier zijn geen misstanden. We zorgen voor binding in het dorp. Als we wegmoeten, dan wil ik dat met opgeheven hoofd doen.”

Tevens stelt Theelen dat recent onderzoek is gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Daaruit zal blijken dat we niets verkeerd doen. Met dit rapport stap ik binnenkort naar de burgemeester.” De NVWA kon dinsdag het onderzoek niet bevestigen.

‘Nog niets officieel’Navraag bij de gemeente leert dat de sluiting nog niet officieel beklonken is. "De datum die in het gesprek genoemd is, is als mogelijke datum. Het staat nog niet vast. Er ligt ook nog geen besluit”, aldus de woordvoerder van Roerdalen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee