‘Huisjesmelker’ Oruç tijdelijk uit raad Venlo

© De Limburger

Ali Oruç treedt tijdelijk terug uit de Venlose gemeenteraad. Dat is de uitkomst van een overleg dinsdagavond tussen Oruç en bestuur en fractie van zijn partij EENLokaal.

Serge Sekhuis en Daan de Hulster

Volgens een korte schriftelijke verklaring van coalitiepartij EENLokaal “hebben de ontwikkelingen van de afgelopen periode Ali Oruç dermate emotioneel geraakt dat hij in goed overleg met zijn fractie en partij besloten heeft zijn raadslidmaatschap tijdelijk neer te leggen.” Fractievoorzitter Luud Pieko zegt geen antwoord te kunnen geven op de vraag hoelang tijdelijk in dit geval precies is.

ArbeidsmigrantenUit onderzoek van De Limburger kwam afgelopen zaterdag naar voren dat Oruç geld verdient met het huisvesten van arbeidsmigranten onder schrale omstandigheden. De Limburger bezocht de afgelopen weken verschillende panden van Oruç en sprak daar met huurders. Zijn partij EENLokaal maakt sinds dit voorjaar deel uit van het gemeentebestuur dat in zijn coalitieakkoord schrijft huisjesmelkerij hard te gaan aanpakken.

Vastgoedondernemer Oruç wordt daarnaast door justitie verdacht van fraude en witwassen. Dat onderzoek loopt nog. Justitie wil niet zeggen of dat zich richt op de verhuur- en vastgoedactiviteiten.

OphelderingOppositiepartijen VVD, CDA, PVV en D66 vroegen het Venlose gemeentebestuur afgelopen weekeinde om opheldering over de vastgoedactiviteiten van Oruç. Gisteren werd bekend dat coalitiepartijen Pvda en SP zich ernstig in verlegenheid gebracht voelen door het nieuws dat hun collega-raadslid Oost-Europese arbeidsmigranten onder bedenkelijke omstandigheden huisvest in zijn panden.

Het Venlose gemeentebestuur liet dinsdag weten dat het de vragen van de oppositiepartijen ’s ochtends heeft besproken en dat de antwoorden daarop zo snel mogelijk volgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee